• Categories
  • Tiempo de lectura: 3 minutos

    En l’anterior article, tractem certs aspectes clau per a les organitzacions: l’alineament cultural dels col·laboradors, que aquests disposin de les capacitats necessàries per a desenvolupar les seves funcions i que estiguin motivats. Així aconseguim un cercle virtuós de generació de valor “instrumental”.

    No obstant, tot això també es pot donar en empreses que poden tenir un impacte negatiu en la societat i en el medi ambient.

    Això ens porta a la redacció del segon article en el qual desenvolupem què és el propòsit superior.

    Impacto

    El cercle virtuós del propòsit superior

    Abans d’endinsar-nos en el cercle virtuós del propòsit superior, és necessari explicar què entenem per individus, empreses o societat “conscients”.

    Definim “consciència” com la capacitat per a entendre el món amb una visió cada vegada més àmplia, des de diferents perspectives, augmentant els models mentals amb els quals es prenen decisions i s’actua

    Quan les empreses es van fent més conscients sobre el seu impacte i prenen responsabilitat, poden definir un propòsit superior més enllà de simplement tenir beneficis econòmics (sent els resultats financers un aspecte també necessari per a la supervivència de l’empresa, per a poder reinvertir en ella i per als seus accionistes). En aquest sentit, el propòsit superior es refereix a la intenció de tenir un impacte positiu en algun dels seus altres stakeholders (a més d’en els seus shareholders)  i no generar impactes negatius en la resta: col·laboradors, proveïdors, societat i, conseqüentment, medi ambient.1 2

    Les organitzacions, com a estructures de col·laboració massiva, produeixen un impacte en la societat major que el dels seus individus aïllats, a l’unir i alinear els seus esforços amb un propòsit compartit

    La manera més directa de produir un impacte positiu en la societat és a través de les organitzacions que la formen, les quals, al seu torn, estan constituïdes per individus. Invertir en el desenvolupament d’aquestes persones (sobretot a nivell interior) promou que augmenti la seva consciència. Això, al seu torn, impacta en el desenvolupament i major consciència de les organitzacions i de la societat. En el gràfic inferior, representem l’exposat.

    Impacto diagram

    Això genera un nou cercle virtuós basat en el propòsit superior: l’atracció de talent cap a empreses amb major propòsit, el qual al seu torn ajudarà a generar majors recursos econòmics per a aconseguir-ho. Aquest propòsit superior, a més, fomentarà  el sentit de pertinença dels membres de l’organització.

    Impacto diagram

    En conjunt, el cercle virtuós basat en el propòsit superior s’enllaça amb el cercle virtuós més instrumental de l’organització de la següent manera: el motor econòmic de l’empresa li proporciona l’“oxigen” per a poder sobreviure i és el que li permet impulsar el seu propòsit superior. Així, el model de negoci de l’empresa està al servei del seu propòsit superior.

    impacto_diagram_3

    El desenvolupament i major nivell de consciència de les persones és un impulsor d’impacte positiu en la societat. La correspondència en l’àmbit empresarial és l’establiment d’un propòsit superior (el qual addicionalment genera un cercle virtuós d’atracció i fidelització de talent). Com poden les empreses posar això en pràctica? En el següent article veurem l’exemple de com s’han articulat aquests conceptes a Voxel.

    gptg_logo

    1John Mackey and Raj Sisodia – Conscious Capitalism
    2John Elkington – Triple Bottom Line