• Categories
  • Tiempo de lectura: 3 minutos

    Les autoritats xineses fa temps que treballen en la implementació de la factura electrònica. Durant l’últim quadrimestre de l’any 2020, diverses empreses voluntàries de les províncies d’Anhui, Jiangsu i Zhejiang han estat provant el sistema electrònic a través de proves pilot. Vist l’èxit, el govern vol estendre l’ús de la factura electrònica, e-fapiao en xinès, a tot el país. 

    En aquest sentit, el pla de la Xina és anar afegint empreses d’altres províncies al sistema d’e-fapiao durant els primers mesos del 2021. Inicialment, la factura electrònica serà voluntària. Posteriorment, l’objectiu és desplegar la factura electrònica obligatòria. 

    Què és l’e-fapiao?

    Fapiao es tradueix com factura. En conseqüència, l’e-fapiao és la factura electrònica. A la Xina existeixen dos tipus:

    • E-fapiao general: és l’equivalent a un tiquet. Tot i que és un document vàlid, no es pot deduir l’IVA amb un e-fapiao general. Aquest document està 100% digitalitzat a la Xina des del 2015.
    • E-fapiao especial: és la factura que permet la deducció de l’IVA.

    Abans de la posada en marxa d’aquests pilots, els fapiaos especials s’havien de produir a través d’un software concret aprovat pel govern. Només alguns proveïdors verificats podien expedir aquest tipus de documents. En conseqüència, els empresaris havien d’obtenir aquestes factures úniques presencialment. 

    Amb l’entrada en vigor de l’e-fapiao, les empreses podran emetre factures electròniques de tres formes diferents:

    1. Obtenir una aprovació del govern pel tipus de factura i per un nombre màxim de documents.
    2. Utilitzar l’equip de control d’impostos del govern – Ukey – que conté un certificat digital.
    3. Fer-ho a través del portal del Servei Públic Estatal de Factura electrònica amb IVA.

    Beneficis per les empreses

    La introducció del fapiao especial electrònic té l’objectiu de digitalitzar el procés d’emissió i recepció de factures B2B. Els beneficis per a les empreses seran múltiples:

    • Eliminació de la presencialitat per generar i/o validar les factures.
    • Estalvi de costos, ja que no s’haurà de comprar recursos especials per a la impressió de documents.
    • Estalvi de temps i càrrega de feina en el departament administratiu.
    • Major control documental i reducció de discrepàncies. 

    Per la seva banda, el govern tindrà control en temps real de les factures emeses entre empreses, seguin així, un model clearance de factura electrònica.

    En l’àmbit tècnic, els e-fapiao s’han d’emetre en un format ODT i han de ser emmagatzemats per l’empresa emissora.

    La digitalització del sistema tributari xinès

    El sistema tributari xinès va ser creat fa uns anys amb l’objectiu de tenir un registre de les factures en paper. Actualment, el govern està immers en un procés de digitalització de tot el sistema. La implantació de l’e-fapiao especial forma part de la fase 3 (de 4 en total) per la renovació total del sistema tributari basada en la innovació i la consistència. La Xina se suma així a una tendència que està en auge a tot el món: la factura electrònica. 

    Actualització gener 2021

    La Xina ha estès el reglament de l’e-fapiao a noves regions:

    • Des de desembre del 2020: Tianjin, Hebei, Shanghai, Jiangsu, Zhejiang, Anhui, Guangdong, Chongqing, Sichuan, Ningbo i Shenzhen.
    • Des de gener del 2021: Beijing, Shanxi, Mongòlia Interior, Liaoning, Jilin, Heilongjiang, Fujian, Jiangxi, Shandong, Henan, Hubei, Hunan, Guangxi, Hainan, Guizhou, Yunnan, Tibet, Shaanxi, Gansu i Qinghai.

    Amb aquesta nova remesa de territoris, la Xina també ha aclarit alguns detalls tècnics sobre l’ús de la factura electrònica:

    • La firma electrònica substitueix a la firma i al segell manual.
    • Sistema clearance: l’emissor ha d’enviar la factura al govern (STA) abans d’entregar-li al client.
    • El format de la factora electrònica és l’OFD. Tot i això, la forma d’entrega pot variar.
    • La lletra de les factures rectificatives ha de ser de color vermell.

    La voluntarietat en l’ús de la factura electrònica segueix sent la premissa pel govern xinès. I, tot i que l’e-fapiao està avançant ràpidament a la Xina, les operacions a la plataforma STA s’han de fer manualment. En conseqüència, l’automatització de l’entrega de factures electròniques encara no és possible.