• Categories
  • Tiempo de lectura: 2 minutos

    El govern italià acaba d’aprovar l’esborrany de la Llei de Pressupostos del 2021. L’executiu pretén eliminar l’esterometro i potenciar les comunicacions amb l’SdI per a totes les factures.

    El 2019, Itàlia va posar en marxa l’ús de la factura electrònica obligatòria en l’àmbit B2B. Llavors, el govern va organitzar les comunicacions amb l’agència tributària a través de l’SdI (per a transaccions nacionals), i a través de l’esterometro (per factures emeses des de i cap a l’estranger). 

    Amb aquesta nova llei, Itàlia elimina l’esterometro per unificar els canals de comunicació amb l’Agenzia delle Entrate. A partir de l’1 de gener del 2022, tots els contribuents hauran d’enviar totes les seves factures a l’Agenzia delle Entrate a través de l’SdI. 

    Tot i que el canal de comunicació canvia, els períodes d’enviament segueixen sent els mateixos. Els contribuents tindran de 12 dies des de la data de l’operació per enviar les dades de la factura a l’Agència Tributària. En el cas de transaccions realitzades des de l’estranger, el termini límit serà el dia 15 del mes següent al dia de la realització de la transacció.

    Gràcies a aquest canvi, l’Agència Tributària podrà preparar amb millor precisió els esborranys de les declaracions d’IVA.

    Tot i que la majoria d’empreses italianes ja es comuniquen amb l’SdI, el govern encara no ha publicat les especificacions tècniques per aquesta nova transmissió. 

    Itàlia, pionera d’Europa en facturació electrònica

    Itàlia va ser el primer – i per ara l’únic- país en adoptar un model de factura electrònica clearance a Europa. Després de l’aprovació de la Legge di Bilancio 2018, l’1 de gener del 2019 va entrar en vigor l’obligatòrietat d’usar la factura electrònica en l’entorn B2B. La factura electrònica en l’entorn B2G ja era obligatòria des de 2014.

    En finalitzar el primer any amb la factura electrònica obligatòria en B2G i B2B, el govern en va fer un balanç positiu. Segons l’informe MEF-RGS, gràcies a la factura electrònica Itàlia va recaptar el 2019 un 2,5% més d’impostos. 

    Connexio amb l’SdI simplificada

    La introducció de la factura electrònica obligatòria a Itàlia va ser un mal de cap per algunes empreses. De sobte, van haver d’adaptar els seus sistemes per connectar-se amb l’SdI i poder enviar, paral·lelament les factures als seus clients.

    Altres empreses van confiar en partners especialitzats, com baVel, per desenvolupar aquesta connexió i unificar la transmissió de dades a l’Agència Tributària i l’enviament de totes les factures als clients.

    Amb aquesta nova actualització legislativa, les empreses que compten amb un partner tecnològic per enviar les factures no hauran de preocupar-se d’adaptacions tecnològiques. En canvi, les companyies que utilitzaven l’esterometro, hauran d’esperar que el govern publiqui les especificacions tècniques.

    baVel és capaç de simplificar l’emissió del 100% de les factures electrònicament. Gràcies a la tecnològica, la plataforma entrega les factures al teu client i es comunica amb l’SdI, paral·lelament. 

    Vols saber com podem ajudar-te? Contacta amb nosaltres.

    Vols estar al dia de les actualitzacions legislatives de la factura electrònica a Europa? Visita el nostre mapa interactiu.