• Categories
  • Tiempo de lectura: 2 minutos

    Durant el 2022, el govern belga publicarà l’avantprojecte de llei amb més detalls sobre l’aplicació de la e-factura B2B obligatòria.

    Fa més d’una dècada, vam viure el boom de la factura electrònica a Llatinoamèrica. Ara, la tendència ha arribat a Europa. I l’últim país a sumar-se ha estat Bèlgica. A través del ministeri de finances, Bèlgica ha confirmat que, més aviat que tard, l’e-factura B2B serà obligatòria en tot el seu territori.

    El govern del país ja treballa en el projecte de llei, en el qual s’especificarà el calendari d’aplicació i detalls tècnics. S’espera que el projecte de llei es publiqui al llarg del 2022 per a la seva consulta i possibles modificacions.

    Què sabem fins ara?

    S’espera que l’aplicació de la factura electrònica B2B obligatòria sigui progressiva. Les grans empreses seran les primeres en haver d’adoptar-la. Per la seva banda, les mitjanes i petites empreses tindran més temps per a adaptar-se a la nova norma.

    Quant al model a seguir, tot apunta al fet que Bèlgica optarà per un model clearance, com ho han fet països com Itàlia o França. En el model clearance, les factures electròniques s’envien primer a l’administració pública perquè les validi. Així, el govern té un control en temps real de les e-factures B2B que s’emeten al país.

    En l’àmbit tècnic, les factures s’hauran d’emetre en un format estructurat, encara per determinar. D’aquesta manera, la integració, tant als sistemes del govern, com als sistemes de gestió de les empreses, està garantit.

    L’objectiu d’aquesta nova normativa és lluitar contra el frau fiscal. Segons la “Bretxa de l’IVA” de la Unió Europea, el frau a Bèlgica podria arribar fins als 3.600 milions cada any.

    Estat actual de la factura electrònica a Bèlgica

    Actualment, les empreses poden usar l’e-factura B2B sempre que tant emissor com receptor estiguin d’acord. També és indispensable que hi hagi sistemes de control en l’emissió, recepció i emmagatzematge. Si això ocorre, la representació en paper d’aquesta factura no és necessària.

    Si vols avançar-te a la legislació i implantar la factura electrònica en la teva empresa, contacta amb Voxel. Som experts en facturació electrònica en el sector turístic i portem més de 20 anys ajudant les empreses a digitalitzar els seus processos de facturació. Escriu-nos a [email protected].