• Categories
  • Tiempo de lectura: 2 minutos

    Característiques i beneficis dels principals models de factura electrònica.

    L’ús de la factura electrònica continua creixent a tot el món. Cada vegada més països legislen l’ús de la e-factura, tant en l’àmbit B2G, com en el B2B i B2C. No obstant això, no tots els territoris adopten el mateix model. En el món, s’han generalitzat dos models per a implementar la factura electrònica. El model clearance i el model post-audit. A continuació, analitzarem les principals característiques de cada model i quins països opten per cadascun d’ells.

    El model clearance de factura electrònica

    En el model clearance, l’autoritat fiscal corresponent ha d’aprovar la factura electrònica perquè aquesta sigui vàlida i pugui ser enviada. En aquest model, les factures electròniques han de quedar registrades en els sistemes del govern i només poden ser enviades una vegada es rep l’aprovació per part de l’administració. És a dir, la comunicació entre empresa i administració es produeix en temps real.

    La majoria de països llatinoamericans han adoptat el model clearance de factura electrònica. A Europa, a dia d’avui, Itàlia és l’únic país que ha implementat la factura electrònica B2B seguint el model clearance.

    El model post-audit de factura electrònica

    En l’altre extrem de la balança ens trobem el model post-audit. En aquest model, les empreses intercanvien factures i han de rendir comptes amb l’administració pública a posteriori. Ho fan a través d’informes periòdics. Així, les empreses han de garantir l’autenticitat, integritat i llegibilitat de les factures una vegada ja s’han emès, rebut i comptabilitzat.

    El model post-audit és el més utilitzat majoritàriament als països europeus. No obstant això, cada vegada més països viren cap al model clearance. Exemples recents d’això són França i Polònia.

    Els beneficis del model clearance

    Per a l’administració pública, els beneficis del model clearance són molt clars: coneixen el pols de l’economia en temps real. També, els serveix com una eina per a combatre i reduir el frau fiscal.

    Per a les empreses, el benefici pot no ser tan clar inicialment. No obstant això, implementar la factura electrònica en una organització no és més que una oportunitat per a digitalitzar els processos de facturació i obtenir beneficis associats com l’optimització de processos i, en conseqüència, l’augment de la competitivitat. També permet tenir una comunicació fluida amb l’administració pública.

    baVel és la plataforma de facturació electrònica líder en el sector turístic i eprocurement. Tant si operes en països amb un model clearance, com si operes en països que segueixen un model post-audit, t’ajudarem en el teu procés de digitalització cap a la factura electrònica. Torba més informació a la nostra web o pots escriu-nos directament a [email protected].