• Categories
  • Tiempo de lectura: 3 minutos

    La Llei de Facturació Electrònica és una normativa que estableix l’obligatorietat d’utilitzar la factura electrònica a República Dominicana com a mitjà per a documentar les transaccions comercials realitzades al país. 

    La Llei No. 32-23 de Facturació Electrònica va entrar en vigència el 16 de maig de 2023 i té com a objectiu principal modernitzar i agilitzar els processos de facturació, promovent l’automatització de l’emissió, recepció i conservació de les factures. A l’implementar la facturació electrònica, es busca reduir l’evasió fiscal, millorar el control tributari i facilitar la fiscalització per part de les autoritats competents.

    Calendari per a la implementació

    Davant l’entrada en vigència de la llei, els terminis per a la seva implementació van començar a computar-se. La Direcció General d’Impostos Interns (DGII) va publicar el calendari d’implementació dels contribuents obligats a emetre comprovants fiscals electrònics (e-CF).

    D’acord amb la categoria de contribuent el termini és el següent:

    • Grans contribuents nacionals: tenen un termini de 12 mesos de vigència posteriors a l’entrada de la llei de facturació electrònica. Aquests grans contribuents han estat dividits en tres grups. El primer grup tindrà com a data límit el 15 de gener de 2024. El segon grup podrà habilitar els seus comprovants fiscals electrònics fins al 15 de març de 2024. El tercer grup té un termini fins al 15 de maig de 2024. Per a confirmar en quin grup es col·loca cada empresa, podeu consultar el link adjunt.
    • Grans contribuents locals i mitjans contribuents nacionals: tenen un termini de 24 mesos de vigència posteriors a l’entrada de la llei de facturació electrònica. Cosa que significa que aquestes companyies s’hauran de convertir en contribuents electrònics abans del 15 de maig de 2025.
    • Petits, micro i no classificats: tenen un termini de 36 mesos de vigència posteriors a l’entrada en vigor de la llei de facturació electrònica. El marge per a les pimes és de 3 anys, és a dir, la data límit per a aquest tipus d’empreses és el 15 maig de 2026.

    Altres aspectes rellevants de la llei de factura electrònica

    Incentiu: dins dels aspectes importants de la llei de factura electrònica es troba l’atorgament d’un incentiu fiscal. Aquest incentiu consistix en un crèdit d’impostos als contribuents que s’acullin al calendari d’implementació.

    Els contribuents que encara no es trobin obligats a facturar electrònicament però que desitgin implementar integralment abans de l’arribada del termini d’obligatorietat de llei gaudiran dels incentius previstos en l’article 38 i següents. Aquest incentiu va des dels RD$300,000 en cas de ser una mipymes fins als RD$25,000 si es tracta d’una microempresa o empresa no classificada. La DGII va precisar que aquests incentius operen com un crèdit i podran ser aplicables a: bestretes de l’Impost sobre la Renda; Itbis operacional, Impost sobre la Renda i Impost sobre els Actius.

    Exempts d’impostos: a més, la nova llei, en el seu article 34, contempla que els proveïdors de l’Estat que hagin estat autoritzats com a emissors electrònics davant la DGII i el servei o bé que es facturi mitjançant e-CF, queden exempts de la retenció del 5% de l’Impost sobre la Renda sobre pagaments de l’Estat, establert en la Llei 11-92, del 16 de maig de 1992, que aprova el Codi Tributari de la República Dominicana.

    Reunió a l'oficinaVoxel Caribe, el teu partner de confiança

    Voxel Caribe és el primer proveïdor en facturació electrònica certificat per la DGII. A més, és el proveïdor que més empreses ha acompanyat en la seva transició reeixida cap al règim de contribuent electrònic. Algunes d’aquestes companyies són: Centre Cuesta Nacional, Grup Corripio, Nestlé Dominicana,Dominican Watchman, Cerveseria Nacional Dominicana, Demanades Ja Market, Botigues La Nacional, Argos Dominicana, Gerdau Metaldom, Pala Pizza, S. a., Valent Fernández, Argos Dominicana, entre altres.

    Volem brindar-te l’oportunitat d’unir-te a aquest grup de contribuents electrònics i fer del teu procés de facturació una experiència encara més eficient. Si vols obtenir més informació visita aquesta pàgina web o escriu-nos a [email protected].

    A Voxel estem compromesos a oferir-te una solució integral i personalitzada per a la teva transició a la facturació electrònica.