• Categories
 • Tiempo de lectura: 2 minutos

  *Última actualització 13/09/2023*

  Els països europeus continuen avançant en les seves normes per a legislar la factura electrònica. Els executius estudien quin model de factura electrònica implementar, formats, calendaris… I una infinitat de detalls que les empreses necessiten per a adaptar els seus processos. Paral·lelament, la Unió Europea ja ha expressat la seva voluntat d’homogeneïtzar els processos i formats relacionats amb la factura electrònica el 2029.

  Fins llavors, les novetats legislatives no cessen. I avui en el blog repassem les últimes notícies sobre la regulació de la e-factura obligatòria a Espanya i França.

  El model espanyol, en construcció

  Des de la publicació de la Llei “Crea y Crece”, el passat mes de setembre del 2022, el Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital està treballant per dissenyar el projecte d’e-factura obligatòria a Espanya.

  Al març es va obrir una consulta pública sobre el projecte del Reial Decret que tractarà la factura electrònica. El passat 20 de juny es va publicar l’esborrany del Reial Decret. A partir d’ara, i fins al 10 de juliol, s’obre un període d’al·legacions perquè les empreses afectades puguin donar el seu feedback a l’Administració Pública.

  Una vegada es conclogui aquest període d’al·legacions, hi ha un termini de resolució. L’últim pas és l’aprovació del Reial Decret i posterior publicació en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

  Una vegada s’aprovi el Reial Decret, les grans empreses (companyies amb una facturació major a 8 milions d’euros a l’any) tindran un any de marge per a començar a usar la factura electrònica en les seves transaccions B2B.

  Retards a França

  Al gener del 2022, França va aconseguir l’autorització de la Unió Europea per a implementar l’obligació de l’ús de la factura electrònica en les transaccions domèstiques entre empreses. Des de llavors, el país gal ha avançat és el seu pla, el seu calendari i el disseny de les especificacions tècniques del seu procés d’e-factura obligatòria.

  El model de factura electrònica dissenyat per França, el model Y, té tres actors clau: l’emissor de la factura, els proveïdors tecnològics i el govern. Per a participar en la transmissió d’informació, els proveïdors tecnològics hauran de convertir-se en PDP (Platform of Dematerialization Partner).

  És precisament en aquest punt on França acumula retards. Els requisits per a convertir-se en PDP haurien d’haver-se publicat al març del 2023 i encara no han vist la llum.

  Posteriorment, el govern francès va publicar un comunicat de premsa anunciant l’ajornament de l’entrada en vigor de l’obligatorietat de facturar electrònicament, previst per a l’1 de juliol de 2024 per a les grans empreses. El nou calendari encara no s’ha publicat.

  Troba tots els detalls de la factura electrònica B2B a França en la web de Voxel.

  Si vols saber l’estat de la factura electrònica obligatòria en altres països d’Europa, consulta el nostre guia “El panorama de la factura electrònica a Europa”. No et perdis cap actualització!