• Categories
 • Tiempo de lectura: 3 minutos

  El passat 11 de novembre, Marta Sardà, periodista de L’Econòmic escrivia sobre el passat, el present i el futur de Voxel. Els nostres inicis com una eCommerce de vins i caves i el nostre futur enfocat als pagaments electrònics recollits en aquest article:

  (Fes click per veure la notícia amb més qualitat)

  Voxel Group suma el pagament electrònic als seus serveis

  La nova línia de negoci permetrà a l’empresa consolidar-se a Europa i penetrar més en el mercat dels EE.UU.
  Voxel Group desenvolupa solucions tecnològiques per a la indústria turística i el canal Horeca, un negoci que no té res a veure amb el spin off que va néixer fa vint anys al campus d’enginyeria de La Salle. “Després d’haver cursat el doctorat als Estats Units i de viure a Nova York cinc anys, vaig decidir tornar i aplicar el que havia vist i après allà. Eren els inicis d’internet i quan encara no havia començat l’emprenedoria a les universitats. Llavors va néixer Voxel Media, que havia de fer projectes vinculats a la xarxa. Vam crear un celler virtual, però va fracassar perquè va arribar massa d’hora “, explica Xavier Ginesta, fundador i president de la companyia.

  No obstant això, van ser els contactes fets per a aquest primer projecte els que els va guiar cap al negoci que és ara Voxel Group. “Vam crear una plataforma de comanda electrònica per als fabricants de vins i caves i els seus clients, hotels i restaurants. Va anar bé, i a la comanda electrònica va seguir la factura electrònica “, diu Ginesta. Van començar a treballar amb cadenes de restauració i hotels, però el gran salt el van fer el 2006, quan el Grup Husa els va demanar que els proporcionessin un sistema per enviar factura electrònica a les agències de viatges que treballaven amb ells. “Això ens va obrir un altre univers, perquè l’Estat, en aquell moment, era la tercera destinació turística mundial.” Aviat van incorporar com a clients grans majoristes de viatges internacionals, com ara el grup TUI i Thomas Cook. A partir d’aquí va començar l’expansió internacional imparable de Voxel Group, amb creixements anuals de dos dígits.

  Molts coneixen Voxel Group pel nom de la plataforma que van desenvolupar el 2002 per gestionar comandes i factures electròniques: baVel. “Emprem baVel per connectar-nos amb més d’un miler de proveïdors que hi ha a l’Estat. Ens hem convertit en la solució líder del canal Horeca, on tenim una quota de mercat de més del 90% de les principals empreses del sector “, comenta Àngel Garrido, CEO del grup. Aquest àmbit del negoci ha entrat també en el que s’anomena procurement, el circuit d’aprovisionament entre empreses internacionals. Amb baVel digitalitzem la cadena de proveïment de qualsevol empresa “, concreta Garrido.

  Àngel Garrido i Xavier Ginesta de Voxel Group

  DevoluIVA y Taxecure

  El grup, guardonat com la pime més competitiva en els Premis Pimes 2018 de Pimec, ha creat dues marques més, que complementen els serveis que ofereix a través de baVel: DevoluIVA i Taxecure. La primera, creada el 2014, permet la recuperació automàtica de l’IVA a autònoms i empreses. “A través d’una aplicació, es digitalitza el tiquet de despesa i nosaltres generem de manera automàtica una factura electrònica reconeguda per Hisenda”, afirma Ginesta, que assegura que un autònom pot compensar entre 3.000 i 6.000 euros d’IVA a l’any, mentre una gran companyia pot arribar als 60.000 euros.

  L’aplicació ha aconseguit dues aliances estratègiques: una amb Mastercard, que genera directament el tiquet de despesa sense necessitat de digitalitzar, i una altra amb La Caixa, la primera entitat bancària que ha incorporat DevoluIVA en les seves targetes corporatives. Actualment hi ha 32.000 usuaris de DevoluIVA, tant autònoms com corporacions, que es beneficien d’una xarxa de més de 42.000 establiments ubicats a les principals capitals de província de l’Estat, bàsicament de taxis, benzineres, pàrkings i restaurants. Però “si un client sol anar a un establiment que no tenim a la nostra xarxa, ens ho comenta i l’afegim”, puntualitza Garrido. L’aplicació indica quins són els establiments afiliats a través de geolocalització.

  L’altra marca del grup és Taxecure, “una evolució de la factura electrònica i DevoluIVA per al sector turístic”, assenyala Ginesta. Creada el 2015, s’encarrega de recuperar l’IVA reemborsable entre països de la Unió Europea. “Tenim baVel, una xarxa de més de 50.000 hotels i la capacitat de connectar-nos amb totes les agències tributàries europees. Nosaltres tramiten l’IVA i avancem els diners al client en qüestió de dies “, diu Garrido.

  Ara estan explorant l’última gran evolució de baVel: els pagaments electrònics. “De moment va força bé. Des que va començar l’any ja hem facturat al voltant d’1 milió d’euros”. I aquesta evolució serà, asseguren, el que permetrà multiplicar per tres o quatre el volum de negoci que tenen actualment. “Els pagaments electrònics ens han de permetre penetrar molt més al mercat nord-americà i consolidar-nos a Europa”, assegura Ginesta.