• Categories
  • Tiempo de lectura: 2 minutos

    La crisi del coronavirus ha obligat a Polònia a retardar la posada en marxa de la factura electrònica B2B. El govern ha fixat una nova data per l’inici d’aquest sistema electrònic: el 2023. Un any més tard del que estava previst inicialment.

    Durant els primers mesos del 2021, el govern polonès elaborarà i publicarà el projecte de llei per regular la factura electrònica. Mentrestant, sabem que l’adopció de la factura electrònica tindrà diverses fases a Polònia.

    En primer lloc, i com s’ha fet a molts altres països d’Europa, s’implementarà la factura B2G. Això significa que les administracions públiques s’hauran de preparar per rebre i processar e-factures. En una segona fase, s’implementarà la factura electrònica B2B voluntària, amb certs beneficis fiscals per incentivar el seu ús. La tercera i última fase serà el desplegament de la e-factura B2B obligatòria per a totes les empreses del país. 

    Polònia vol seguir l’exitós model italià de factura electrònica. És a dir, un model clearance. El model clearance es caracteritza per requerir l’autorització de l’autoritat fiscal en temps real perquè les factures siguin vàlides.

    Així, el govern polonès vol lluitar  contra el frau fiscal i monitorar l’activitat empresarial del país en temps real. 

    L’informe SAF-T

    La factura electrònica B2B obligatòria substituirà l’informe SAF-T (Standard Audit File Tax). Tot i això, fins que l’e-factura no sigui una realitat, les empreses hauran de seguir elaborant l’informe.

    Les companyies poloneses han de presentar l’informe SAF-T amb un resum de les factures enviades i rebudes des del 2016. En aquesta línia, l’1 de juny del 2020 va entrar en vigor una modificació relacionada amb el contingut d’aquest informe: l’obligatorietat d’afegir el registre de l’IVA i els detalls del crèdit de l’IVA. Només les grans empreses del país han hagut d’adaptar-se a aquest canvi. L’1 de juliol del 2021 ho hauran de fer les pimes. I finalment, l’1 de gener del 2022 l’adoptaran les micro empreses.

    Consulta les novetats quant a la regulació de la factura electrònica a Europa a “El Panorama de la Factura Electrònica”.

    Si vols estar al dia de totes les novetats legislatives en relació amb la e-factura a tot el món, subscriu-te a la nostra newsletter mensual.