• Categories
  • Tiempo de lectura: 2 minutos

    A Voxel vam tenir la sort d’escoltar a Javi Martín, conegut presentador de televisió, que ens va explicar com el trastorn bipolar el va portar al límit i gairebé posa fi a la seva vida.

    El 24 de novembre ens va visitar Javi Martín, actor, periodista i presentador del popular programa de televisió “Caiga quien caiga”, que va ser diagnosticat d’un trastorn bipolar. L’activitat forma part de les “Trobades per la Diversitat” de la Fundació Adecco.

    Amb aquesta, vam voler fer un pas endavant cap a la sensibilització sobre la realitat de les persones amb malalties mentals, amb l’objectiu de promoure la inclusió del col·lectiu en el món laboral. Durant més d’una hora, Martín ens va explicar la seva experiència amb aquesta malaltia i la xerrada va deixar a molts Voxelians captivats i captivades.

    La història del Javi

    El Javi portava una vida molt normal, la seva feina d’actor i presentador el tenia ocupat i li omplia molt. Era una persona contenta i alegre fins que va començar a experimentar pensaments i sensacions diferents. Com fer-se preguntes molt existencialistes (Què som?) o veure les coses de manera molt negativa. Martín va comentar que “quan actuava, era quan podia desconnectar del sofriment per a interpretar el personatge”.

    Javi Martín

    Compaginava la seva vida d’actor amb aquesta nova realitat: el trastorn bipolar, caracteritzat per temporades molt altes d’energia o “mania” i altres de depressió. En les èpoques més dures, se sentia com estar en un pou en el qual no hi havia esperança. Li costava trobar raons per a viure. En una ocasió, fins i tot es va intentar llevar la vida.

    Amb molta teràpia i dos ingressos hospitalaris, Javi va ser conscient del que li estava succeint i, a poc a poc, va començar a recuperar-se. “Un mes vaig comptar el total de dies bons que havia tingut, i em vaig adonar que eren superiors als dolents.”

    Aprenentatges adquirits 

    Després d’anys convivint amb el trastorn bipolar, el Javi és feliç i es pren la vida amb humor. A més, va reiterar que ha adquirit, especialment, dos aprenentatges. El primer és que es coneix molt a si mateix. El segon, que “la vida és un regal i cal viure el present”.

    L’actor creu que és fonamental que la societat perdi la por de parlar de trastorns mentals. També va expressar l’important rol de les empreses a ser molt més inclusives i contractar persones amb malalties mentals. “Tots i totes podem aportar molt de valor”, va afegir Martín.

    Javi Martín texto

    Per això, en l’actualitat, Javi imparteix xerrades de sensibilització sobre salut mental en entitats com a escoles i empreses.

    Espai de debat

    La sessió va ser molt aplaudida en Voxel. Durant la ronda de preguntes, molts comentaris eren d’agraïment per haver expressat tan fàcilment i en clau divertida què és el trastorn bipolar.

    Una de les idees que es va posar sobre la taula va ser la poca idoneïtat del concepte “discapacitat”, usat àmpliament fins al dia d’avui. Per contra, hem de començar a usar “diversitat funcional”. Aquesta fa referència a característiques presents en la societat que poden afectar a tots els seus membres per igual. Ja que totes les persones tenim capacitats diverses entre si.

    Moltes gràcies a Javi Martín, pel seu exemple i valentia. I a la Fundació Adecco per proposar activitats tan enriquidores.