• Categories
  • Tiempo de lectura: 2 minutos

    Fa unes setmanes des de Voxel Carib vam co-organitzar un webinar al costat de Barna Management School. La sessió en línia titulada “Noves tendències de facturació electrònica a República Dominicana” va explorar aquesta nova modalitat de facturació al país.

    En la sessió en línia vam comptar amb la participació d’Eladio Rodríguez (DGII), Natalia Bonilla (CLAR Dominicana), Eduardo Lovatón (Voxel Carib) i Oscar Calderón (Barna) com a moderador.

    L’auge de la facturació electrònica a República Dominicana

    A la introducció,l’Oscar Calderón va explicar que, als països desenvolupats, el 30% de les factures ja són electròniques. En aquesta mateixa línia, l’Eladio Rodríguez va apuntar que més de 10 països a Llatinoamèrica ja usen la factura electrònica de manera obligatòria, i uns altres 5 països tenen un règim voluntari.

    La factura electrònica s’estén cada vegada més. I República Dominicana també està avançant en aquest aspecte. Des de 2020, el país compta amb la norma 01-2020 que regula l’ús de la factura electrònica. Prèviament la DGII va realitzar una prova pilot amb 10 empreses. Ara, qualsevol contribuent del país pot usar els comprovants fiscals electrònics per a comunicar-se amb la DGII.

    Actualment, a República Dominicana ja hi ha més de 24 contribuents electrònics i 47 empreses més que s’estan certificant. La DGII ha rebut més de 44 milions de e-CF. I hi ha 3 proveïdors de softwares certificats, el primer del quals va ser Voxel Carib.

    L’experiència dels primers contribuents

    CLARO Dominicana va ser una d’aquestes empreses que va participar en el pilot i que actualment és contribuent electrònic de la DGII. Durant el webinar, Natalia Bonilla va explicar la seva experiència en tot el procés. També els beneficis que han aconseguit en relació als clients finals, la gestió i la comunicació amb la DGII.

    Per la seva banda, Eduardo Lovatón, Director Comercial a Voxel Carib, va aportar el punt de vista d’un proveïdor certificat. Voxel Carib és el primer proveïdor certificat de la DGII per a emetre comprovants fiscals. Les empreses que decideixen convertir-se en contribuents electrònics ho poden fer de dues maneres. D’una banda, desenvolupar la connexió tècnica amb la DGII. Per l’altre, tenir el suport d’un proveïdor certificat i beneficiar-se de la seva experiència i know-how. Alguns dels beneficis de convertir-se en contribuent electrònic de la mà de Voxel Carib són:

    • Aportar transparència entre l’empresa i l’administració pública.
    • Eliminació dels informes 607 i 608. A més, les factures que arribin electrònicament no hauran de ser incloses en l’informe 606.
    • Estalvis en els costos de missatgeria, costos d’emmagatzematge, cost material gastable…
    • Disminució d’errors i rectificacions i augment de l’eficiència de l’equip administratiu.
    • Comunicació en línia amb la DGII.
    • Oportunitats per a automatitzar els processos.

    Finalment, l’Eladio Rodríguez va recordar que tots els períodes de voluntarietat acaben en obligació. I tots els ponents van animar a l’audiència a explorar els beneficis que la factura electrònica pot aportar en el seu negoci. Torna a veure aquesta sessió digital aquí.