• Categories
  • Tiempo de lectura: 4 minutos

    Recentment, Voxel Carib i Adofintech vam organitzar un webinar per a parlar sobre les novetats de la facturació electrònica a República Dominicana. Més concretament, es va conversar sobre els detalls necessaris per a convertir-se en contribuent electrònic de la DGII. Perquè la sessió fos més pràctica, vam comptar amb el testimoni de Dominican Watchman, una de les primeres empreses dominicanes a comunicar-se amb la DGII electrònicament.

    “En un futur, no tan llunyà, la facturació electrònica deixarà de ser voluntària i passarà a ser obligatòria. És el que ha succeït en tots els països de la regió que han començat aquest procés (…). Hi ha una oportunitat valuosíssima de treure-li avantatge a aquest procés ara, abans que hàgim de fer-ho ràpid”, reflexionava Virginia Velázquez, Directora de Adofintech.

    I és que, la factura electrònica a República Dominicana ha arribat per a quedar-se. Així ho confirma l’experiència de Voxel Carib, que porta més de 8 anys oferint aquest servei al país. En paraules de Gina Lovatón, VP de Voxel Carib “Hi ha centenars d’empreses que ja usen la factura electrònica des de fa anys. I ho fan per l’eficiència que els genera. Aquestes empreses reben tal quantitat de factures que haver-les de que verificar a mà una a una requereix de processos, re-processos i errors. Totes les factures que estan en paper necessiten que algú les revisi. En canvi, una factura electrònica no serveix només perquè la DGII s’informi, també perquè les empreses li donin un tractament electrònic i puguin fer validacions automàtiques”.

    En aquest procés, el paper de Voxel Carib i la seva plataforma de facturació electrònica baVel, és el de connectar a les empreses amb altres empreses o amb l’administració pública. “Gràcies a baVel, la factura que emet el teu sistema (SAP, Navision, Sage…) la pot llegir un altre sistema. baVel encripta i tradueix les factures per a poder lliurar-les al seu destinatari. Som un fedatari electrònic. Som el mitjà que ajuda a certificar i lliurar les diferents factures”, va explicar Lovatón de Voxel Carib.


    Beneficis de convertir-se en contribuent electrònic de la DGII

    Després de finalitzar el pilot de facturació electrònica, qualsevol contribuent de la DGII pot convertir-se en contribuent electrònic. Això significa comunicar-se amb la DGII electrònicament. Amb aquest pas, la DGII cerca tenir un major control de les transaccions del país i evitar el frau fiscal. Però per a les empreses, també hi ha diversos beneficis:

    • Reporteria: s’elimina la necessitat de generar els informes 606, 607 i 608.
    • Estalvi: al no requerir arxivat de factures físiques. Les factures s’emmagatzemen en format electrònic en un arxiu digital.
    • Errors / Rectificatives: l’estat de les factures electròniques no canvia, ja que quan es rep una factura la DGII ja l’ha acceptat.
    • Back up: baVel guardarà una còpia addicional a més de la que té l’empresa, per 10 anys.
    • Comunicació en línia amb la DGII: tenir tots els documents en ordre i amb el vistiplau de la DGII dissipa que a futur puguin tenir penalitats.
    • Oportunitat de digitalització: aquest projecte també és una oportunitat per a automatitzar els processos interns de la seva empresa.

    NCF vs. e-CF

    Gilberto Calderón, Analista de Productes a Voxel Carib, va intervenir en la sessió per a donar detalls de les parts tècniques del projecte. “El primer canvi que va fer la DGII durant el pilot va ser la creació de la nova nomenclatura: de B01 (NCF) a E31 (e-CF)”.

    “Per a garantir la seguretat de la comunicació s’utilitzen els certificats digitals que permeten agregar una signatura digital al document. (…) La signatura digital garanteix que el document no ha estat modificat i que l’emissor és qui diu ser”, va explicar Calderón.

    La factura electrònica es podrà consultar a través de la representació impresa d’aquesta. La representació impresa de la factura electrònica incorpora un codi QR que permet consultar en temps real l’estat de la mateixa.


    El procediment per a iniciar la certificació de contribuent electrònic de la DGII és senzill.
    El primer pas és emplenar un formulari amb informació bàsica de l’empresa. Després, la DGII li donarà accés a un entorn de proves per a comprovar si la seva empresa està preparada. I finalment s’emet la certificació i s’acredita al contribuent com a emissor electrònic. “Els clients que treballen amb baVel no necessiten fer tot el procés del set de proves inicial perquè és una etapa que ja em passat a baVel. (…) Ara que ja tenim experiència, el desplegament d’un nou contribuent electrònic pot durar menys d’un mes”, va explicar Gilberto de Voxel Carib.

    Un cas pràctic: Dominican Watchman

    De la mà d’Eduardo Lovatón, Director Comercial a Voxel Carib, i Caury de los Santos, Directora d’Administració i Finances a Dominican Watchman vam conèixer un cas real.

    Dominican Watchman és una de les primeres empreses a ser contribuent electrònic de la DGII i ha realitzat tot el procés de la mà de Voxel Carib i la plataforma baVel.

    “Tenim una cartera de clients acostumada a papers, paquets de factures, notes de crèdit, retards en els pagaments perquè la factura s’havia perdut…”, va explicar Caury de los Santos de Dominican Watchman. “Abans de treballar amb factura electrònica havíem de generar la factura, imprimir-la, auditar-la, empaquetar-la i enviar-la. I després, esperar a la confirmació i al pagament”.

    I quan li van preguntar sobre els beneficis i els avantatges, de los Santos va explicar el primer avantatge és la reducció del temps a lliurar la factura. La segona és l’evolució en el cash, la factura electrònica ha accelerat el cobrament. (…) En la part de reporteria també hem millorat. El que abans era un estrès per a preparar i validar el 607 ara ve a resumir-se a uns minuts de revisió”.

    La sessió virtual va concloure amb una ronda de preguntes dels assistents, que van estar molt interessats en aquest nou projecte de la DGII. I també vam comptar amb la intervenció d‘Eladio Rodríguez, Gerent de Facturació a la DGII, que va voler aprofitar l’oportunitat per a felicitar a Voxel Carib per haver completat amb èxit el procés de certificació per a ser proveïdor autoritzat.

    Torna a veure la sessió digital aquí:

    Voxel Carib el primer proveïdor certificat per la DGII per a emetre comprovants fiscals electrònics (e-CF) a República Dominicana. Si vol que ajudem la seva empresa a convertir-se en contribuent electrònic de la DGII pot escriure’ns a [email protected] o visitar la nostra web.