• Categories
  • Tiempo de lectura: 3 minutos
    Degut a la crisi del coronavirus, el Regne Unit ha tornat a introduir una moratòria de 6 mesos per a la implementació del SCA, dins de la directiva PSD2. Així, el SCA no serà obligatori fins el 14 de setembre de 2021 pel país.

    La resta de països de la Unió Europea esperen introduir la nova normativa a partir del 31 de desembre de 2020. Aquesta moratòria es deu principalment a que la majoria de comerços no estan preparats per l’aplicació degut a la complexitat d’implementació de la directiva.

    El pròxim mes de setembre del 2019 entrarà en vigor un nou requisit dins de la Directiva Europea PSD2 (Payments Services Directive), que regula els estàndards de seguretat de les transaccions de pagament, el Strong Customer Authentication (SCA, en anglès).

    El SCA s’aplicarà a transaccions de pagament en línia dins de l’Espai Econòmic Europeu (EEE) i requerirà al consumidor final un nivell més d’autenticació respecte a les transaccions actuals. És a dir, el consumidor haurà de presentar almenys dos de tres elements d’identificació a l’hora de realitzar un pagament per Internet: alguna cosa que el consumidor sàpiga (un PIN), alguna cosa que el consumidor tingui (una targeta de crèdit) i alguna cosa que el consumidor sigui (una empremta dactilar, reconeixement facial, etc.). A partir del 14 de setembre del 2019, aquelles transaccions que no compleixin amb el SCA seran rebutjades pels bancs.

    L’objectiu d’aquesta nova regulació és reduir el frau i fer els pagaments en línia més segurs, però complir amb el SCA i trobar un equilibri amb l’experiència d’usuari serà un repte per alguns sectors com el turístic.

    En el sector travel, moltes transaccions no es paguen en el moment de fer la compra, on seria fàcil poder autenticar al consumidor, sinó que es guarden les dades de pagament i es carreguen durant el check-out de l’hotel, a vegades amb mesos de diferència. La multitud d’actors implicats i la complexitat del flux de Caixa fan que el SCA sigui un gran repte pel sector.

    Per aquest motiu, la nova regulació SCA i la Directiva PSD2 van ser protagonistes d’una taula rodona dins del marc del baVel Travel Summit, organitzat per Voxel Group i celebrat a Barcelona els passats 22 i 23 de maig. En general, els experts del sector que hi van participar, en representació d’OTA’s, hotels i tecnologia de pagaments, van coincidir en els dubtes que aquesta nova normativa està generant entre les empreses.

    “Hi ha molta incertesa en què és el que passarà i, principalment, aquesta incertesa rau en la implementació del SCA”, afirma Morten Larsen, Head of Product Marketing & Payments Business a Booking.com. Des del punt de vista hoteler, Gaspar Llabrés, Credit & Insurance Senior Director a Meliá Hotels International, comparteix l’opinió que el SCA els situa dins d’un escenari complex. “Estem esperant que els processadors de pagaments llencin documentació tècnica definitiva per saber exactament què és el que hem de desenvolupar”. D’altra banda, els processadors de pagament també es queixen de la falta d’informació. “Hi ha hagut una falta d’especificitat en com s’aplicarà aquesta regulació des del punt de vista financer”, afirma Mike Carlo, Board of Directors a HEDNA i CEO a XanderPay.

    Segons la consultora de pagaments i finances digitals, Edgar & Dunn Company, el SCA no només suposarà un problema tècnic o legal, sinó que impactarà directament en el negoci i l’experiència d’usuari. “El SCA hauria de formar part de l’estratègia comercial, ja que afectarà la totalitat del negoci i les conversions podrien veure’s reduïdes”, va explicar Pascal Burg, Director a Edgar & Dunn Company.

    Per a Booking.com, el problema principal rau en la poca informació i comunicació d’una iniciativa que entrarà en vigor breument: “Treballem amb molts proveïdors d’allotjament independents, des d’hostals fins a petits hotels independents. El nostre pròxim repte és educar a aquests col·laboradors sobre una regulació tan complexa, ja que ni tan sols saben que existeix i és imminent”.

    El SCA entrarà en vigor a Europa el 14 de setembre, però la seva implementació serà d’àmbit nacional. “Serà interessant veure si l’obligatorietat del SCA variarà segons el país”, opina Larsen. En aquests moments, es desconeix quin serà l’impacte real d’aquesta regulació, però les parts coincideixen en el fet que és imperatiu pels negocis parlar amb les seves entitats gestores per tenir un major coneixement i poder mantenir les conversions.