• Categories
  • Tiempo de lectura: 3 minutos
    Veure "El panorama de la factura electrònica a Europa"

    A partir de l’1 de juliol de 2019, la factura electrònica serà obligatòria a Croàcia a l’àmbit B2G (Business to Government). Aquesta nova normativa implica que totes les empreses que tinguin una relació contractual amb l’administració pública croata, inclòs associacions i companyies que rebin ajudes públiques, hauran d’emetre electrònicament les seves factures al govern.

    Amb aquesta mesura, l’executiu té l’objectiu de seguir transformant digitalment l’administració, incrementar la transparència i ser més eficients. Segons dades oficials, el govern espera estalviar entre un 6% i un 13%, o cosa que és el mateix, 2.000 milions de Kunes croates, equivalent a més de 270 milions d’euros.

    Així, Croàcia se suma a la creixent tendència europea en l’ús de la factura electrònica que es va generalitzar el passat 18 d’abril amb l’entrada en vigor de la directiva europea 2014/55/UE. Aquesta directiva obliga a totes les administracions públiques centrals dels estats membres de la Unió Europea a estar preparades per rebre i processar factures electròniques en el format europeu EN16931. Tot i que Croàcia va ser un dels primers països a traslladar aquesta directiva (l’1 de desembre del 2018), no serà fins a l’1 de juliol que se sumarà a altres països europeus (Espanya, França, Alemanya, Bèlgica, Grècia, Àustria…) en establir l’obligatorietat de la factura electrònica B2G.

    Tot i que pel sector privat (B2B) aquesta directiva no suposa cap obligatorietat, sí que representa la possibilitat de començar a utilitzar la e-factura amb totes les administracions públiques d’Europa i adaptar també els seus sistemes administratius. “La normalització de l’ús de la factura electrònica està més a prop del que imaginem. Ara és el torn de les administracions públiques, però ja hi ha moltes empreses privades que fa anys que disposen d’un sistema robust de facturació electrònica implantat”, explica Àngel Garrido, CEO de Voxel Group.

    La factura electrònica al sector turístic

    Si existeix un sector en el qual les transaccions electròniques estan en auge, aquest és el turístic. El sector travel és un sector altament transaccional, el que suposa que per la naturalesa del negoci, al cap de l’any, genera milions de factures i transaccions. La gestió i el processament manual de totes aquestes factures són font de grans i històriques ineficiències per a les empreses turístiques.

    Segons dades de baVel, una cadena hotelera d’àmbit internacional pot arribar a processar entre 3 i 6 milions de factures a l’any, mentre que una agència de viatges o un tour operador superarien el milió de factures anuals i un bedbank internacional pot processar més de 10 milions de factures a l’any.

    “Durant els últims anys, Croàcia s’ha posicionat com un gran receptor de turistes internacionals. Només l’any 2017, va rebre més de 16,5 milions de turistes internacionals”, explica Garrido. “És el moment que les empreses turístiques del país aprofitin aquest canvi per guanyar competitivitat i digitalitzar també els seus processos de backoffice”.

    La digitalització del procés de facturació aporta múltiples beneficis a les empreses: automatització dels processos manuals, reducció d’errors, augment de la productivitat, control documental, reducció de l’ús del paper, major eficiència dels cobraments… baVel, la plataforma de facturació electrònica de Voxel Group especialitzada en el sector turístic està especialment dissenyada pels fluxos de la indústria turística i el canal HORECA, i aporta beneficis extres com la traçabilitat, conciliació automàtica, compatibilitat amb els sistemes de gestió universal i la possibilitat de tancar el cicle de facturació automatitzant, també, els pagaments B2B.

    El panorama de la factura electrònica a Europa

    L’auge de la factura electrònica a Europa és un fet. I és que, segons l’Associació de proveïdors de servei de facturació electrònica europea (EESPA en anglès), l’ús de la facturació electrònica va augmentar un 23% el 2017, el que va significar fins a 1.900 milions d’e-factures més respecte al 2016. De fet, a Itàlia ja és obligatori utilitzar la factura electrònica tant en l’àmbit B2G com el B2B.

    Donada la gran importància que la factura electrònica està agafant a Croàcia, i a Europa en general, i com a objectiu de dotar a totes les empreses amb una eina de suport enfront del canviant marc legislatiu europeu, baVel, la plataforma de facturació electrònica i pagament electrònic de Voxel Group líder al sector turístic, ha elaborat “El panorama de la factura electrònica a Europa”, un mapa interactiu on es detalla l’estat legislatiu de cada país en relació a la factura electrònica. El mapa interactiu també especifica l’entrada en vigor de les noves lleis i està contínuament actualitzat amb les noves obligatorietats de cada país. A alguns països, el mapa interactiu de baVel també inclou una guia detallada dels requisits per utilitzar la factura electrònica a cada un d’ells.