• Categories
  • Tiempo de lectura: 2 minutos

    En un entorn cada vegada més digitalitzat, és imprescindible que la relació entre proveïdors i el sector hostaler també avanci cap a l’automatització.

    En aquest blog post, reflectim alguns conceptes tractats a la conferència “Digitalitzar la relació amb els proveïdors” que es va celebrar en el marc del HIP. La sessió, moderada per Federico Fritzsch Inglés (CEO de G-Estoc), va comptar amb la participació de Carlos Espejo Nieto (CTO de Harbest), Fernando López Hermida (CEO de La Mucca), Marc Mañas de Khuen (CPO de Voxel) i Víctor Pérez Martín (CEO de Adiss).

    La importància d’automatitzar els processos de back-office

    El sector hostaler, en general caracteritzat per tenir marges relativament ajustats, és important que implementi processos que li permetin evitar errors i ser més àgils. Així, Fernando explica que encara que el 40% dels aprovisionaments dels seus restaurants són a través de la seva central de compres, han de tenir uns 270 proveïdors, amb la gestió que això implica.

    L’automatització dels processos de back-office com l’enviament i la comptabilització de les comandes, els albarans i les factures poden contribuir a maximitzar la seva eficiència. A més, també poden facilitar i reforçar la relació amb els seus proveïdors.

    Les aptituds tecnològiques dels proveïdors

    Per a la hoteleria i la restauració, el nivell d’adopció tecnològica dels proveïdors és un valor afegit que cada vegada té més pes. “Més enllà de la qualitat del producte, el preu i els serveis, el grau de digitalització del proveïdor pot ser determinant en el moment de la seva elecció”, afirma Frederico. Fernando corrobora aquest argument: “Hem de buscar proveïdors que ens puguin enviar les coses d’una forma automatitzada, processada i senzilla”.

    Així mateix, Marc afegeix que “per a les empreses acostumades a col·laborar amb proveïdors que posseeixen processos més automatitzats, pot resultar un desafiament i una reculada operativa treballar amb aquells menys immersos en la digitalització”.

    L’estat de la digitalització entre les empreses proveïdores, hostaleres i plataformes de gestió

    En l’àmbit de l’hostaleria, el front-office (àrees d’interacció amb el client) ha experimentat una major digitalització que el back-office (àrees no directament relacionades amb l’atenció al consumidor).

    Marc creu que “la necessitat de treballar de manera més digitalitzada en el sector hostaler i de la restauració promou el fet que moltes d’aquestes empreses ja disposin de treballadors o fins i tot departaments experts en tecnologia”. I tot sembla indicar que aquesta tendència anirà a més.

    HIP Voxel

    Com esmenta Carlos “és important que hi hagi estàndards per a tothom: proveïdors i plataformes de gestió per a ajudar a facilitar la vida a l’hostaler”. Víctor està convençut que “vivim un moment de transició digital. No sols tenim l’obligació sinó que a més no quedarà més remei que fer aquest traspàs a un model de dades en què totes les aplicacions es connectin entre si. Quan això passi els costos d’implantació es reduiran, la integració deixarà de ser un problema, i competirem pel millor producte”.

    Els ponents coincideixen en el fet que queda molta feina per fer per part de tots els sectors. No obstant això, Fernando expressa que “la restauració és l’última baula. Som els que breguem amb el client i allí és on ens hem de centrar”.

    L’adopció de solucions tecnològiques i l’automatització de processos no sols agilitzen les operacions, sinó que també generen eficiència, milloren la comunicació i potencien el creixement dels negocis. És crucial que el sector hoteler i la restauració s’adaptin a les noves exigències del mercat i aprofitin les oportunitats que la tecnologia ofereix. “Hem de treballar el concepte ‘coopetencia’, és a dir, cooperar entre la competència” conclou Fernando.