• Categories
  • Tiempo de lectura: 2 minutos

    Cada vegada més països europeus decideixen implantar l’ús de la factura electrònica en el seu territori. La transmissió digital de dades en l’àmbit B2G està generalitzada en el Vell Continent. Tot i això, només Itàlia obliga les empreses a utilitzar la factura electrònica. I vist l’èxit, França va pel mateix camí.

    Recentment, França ha aprovat la Llei de Pressupostos que estableix les passes a seguir per desplegar la factura electrònica B2B obligatòria al país. El pla té un clar objectiu: estendre l’ús de l’e-factura entre empreses a partir del 2023. Així doncs, les grans empreses hauran de tenir llestos els seus sistemes el 2023. Les pimes, però, tindran més temps d’adaptació.

    D’aquesta manera, França vol seguir el model de l’SdI italià – el model clearance -. Aquest model estableix que les empreses han d’enviar totes les seves factures al govern en temps real i esperar que aquest les aprovi. I posteriorment, fer arribar el document aprovat al client.

    França encara no ha definit les especificacions tècniques d’aquest pla. Tampoc quina plataforma s’usarà. Pero el que està clar és que el país necessitarà l’autorització de la Unió Europea per imposar l’ús de la factura electrònica B2B.

    La factura electrònica a França actualment

    L’ús de la factura electrònica no és nou a França. Complint amb la directiva europea 2014/55/UE, les administracions públiques del país són capaces de rebre i processar factures electròniques. A més, des del 2014, les empreses han de poder presentar un informe de les factures emeses i rebudes, sota petició de l’Agència Tributària. En aquest sentit, la factura electrònica B2G ja és obligatòria a França. Des de 2017, grans, mitjanes i petites empreses proveïdores de l’administració han anat adaptant el seu sistema per poder comunicar-se electrònicament amb el fisc.

    En definitiva, de complir-se el pla francès, ja serien dos els països europeus que tenen un control en temps real de les factures emeses en el seu territori. L’objectiu d’aquestes mesures és reduir el frau fiscal i lluitar contra l’evasió fiscal.