• Categories
  • Tiempo de lectura: 3 minutos

    La factura electrònica avança a grans passes a tot el món. Els països llatinoamericans són els més avançats en la implantació de la factura electrònica. Tot i això, Europa i altres països d’Àsia i Àfrica estan adaptant les seves regulacions per estendre el seu ús. El 2020 ha estat un any en el qual moltes lleis relacionades amb la factura electrònica s’han hagut de posposar, a causa de la crisi provocada per la Covid-19. Per això és important estar atents a les novetats legislatives del 2021. Seguidament un llistem les novetats més rellevants.

    La informació d’aquest article està actualitzada a desembre del 2020. Pot ser que hi hagi hagut canvis posteriorment.

    La factura electrònica a Europa

    Itàlia

    Itàlia és un dels països europeus en el que l’ús de la factura electrònica està més estès. Les empreses han d’utilitzar la e-factura tant en l’àmbit B2G com en el B2B. L’1 de gener del 2021 entraran en vigor les noves especificacions tècniques 1.6. de la FatturaPA.

    Portugal

    El país lusità s’ha vist forçat a posposar els seus avenços en matèria de facturació electrònica degut a la crisi del coronavirus. Finalment, les grans empreses del país hauran de començar a usar la factura electrònica en l’àmbit públic (B2G) a partir de l’1 de gener del 2021. Aquesta norma s’estendrà a les pimes l’1 de juliol.

    Hongria

    Hongria ha actualitzat la regulació en relació amb el seu sistema d’informes immediat (RTIR per les seves sigles en anglès). D’aquesta manera, a partir de l’1 de gener del 2021 totes les empreses hauran de declarar les factures B2C i les factures d’exportacions a través d’aquest informe.

    Espanya

    El sistema de gestió de factures i tiquets per empreses del País Basc – Ticket Bai – es podrà utilitzar voluntàriament a Guipúscoa a partir de l’1 de gener del 2021. Aquest sistema serà obligatori a Àlaba l’1 d’abril del mateix any.

    En l’àmbit estatal, l’1 de gener del 2021 entrarà en vigor una nova versió del Subministrament Immediat d’Informació de l’IVA (SII). 

    Grècia

    Per la seva banda, a partir de l’1 de gener del 2021, Grècia posarà en marxa la transmissió immediata de dades a l’agència tributària a través de myDATA. La majoria dels països europeus ja utilitzen aquest tipus d’informes per tenir un control periòdic de les factures de les empreses.

    Regne Unit

    Emmarcat dins del projecte de país MTD (Making Tax Digital), a partir de l’1 d’abril del 2021 els contribuents del Regne Unit hauran de presentar el “9 BOX VAT Return Message” electrònicament.

    Llatinoamèrica: avançant cap a la digitalització 100%

    Xile

    Durant el 2021 l’emissió de “boletos electrónicos” serà completament obligatòria a Xile. L’1 de gener  serà obligatori pels facturadors electrònics. I l’1 de març serà obligatori pels facturadors no electrònics.

    Perú

    La factura electrònica està amplament implantada al Perú. Tot i això, el govern segueix fent actualitzacions i modificacions per millorar el sistema. En aquest sentit, a partir de l’1 de gener del 2021 els emissors electrònics hauran de fer servir l’OSE i/o SOL. En aquesta mateixa data, entrarà en vigor l’obligació d’afegir l’informe del Codi de producte SUNAT en els comprovants de pagament electrònics.

    Guatemala

    Guatemala incorporarà al seu sistema de facturació en línia (FEL) nous grups de contrbuents durant el 2021. Les dates clau són l’1 de gener i l’1 d’abril del 2021.

    Brasil

    Un dels sistemes de facturació electrònica més robust i antic segueix millorant els seus processos. A Brasil serà obligatori l’ús de la factura electrònica NF3e a partir de l’1 de març. La NF3e és el document que comunica les operacions relacionades amb les empreses d’energia elèctrica.

    Colombia

    Les factures de vendes passen a ser electròniques a partir de l’1 de juny del 2021.

    Digitalització de la factura a Àfrica i Àsia

    Taiwan

    Fa anys que Taiwan treballa per digitalitzar les factures en paper. A partir de l’1 de gener del 2021 només seran vàlides les factures electròniques. És a dir, aquells documents que siguin transmesos per mitjans electrònics. L’ús de la factura electrònica a Taiwan es regula per la “Uniform Invoice Use Method”. 

    Índia

    L’obligatorietat d’usar la factura electrònica també avança a l’Índia. A partir de l’1 de gener del 2021 totes aquelles empreses amb una facturació superior a 100 crore rupies a l’any (uns 12,6 milions d’euros) hauran de fer servir la factura electrònica.

    Egipte

    Després d’implementar la factura electrònica B2G al país, Egipte estén la digitalització al sector empresarial. Així, a partir del 15 de febrer del 2021, 347 empreses seleccionades hauran d’usar la factura electrònica en l’àmbit B2B. El govern pretén que totes les empreses adoptin la tecnologia al juny.

    Aràbia Saudita

    L’Aràbia Saudita aposta pel sistema de control continuat de transaccions (CTC) i a partir del 4 de desembre del 2021, les empreses estaran obligades a emetre les seves factures electrònicament.

    Si vols estar al dia de totes les novetats legislatives de la factura electrònica a tot el món, subscriu-te a la nostra newsletter mensual.

    Vull rebre la newsletter

    També pots visitar “El Panorama de la factura electrònica a Europa” per conèixer d’una ullada les principals normes d’Europa.