• Categories
  • Tiempo de lectura: 2 minutos

    Panamà avança en l’adopció de la factura electrònica i entra en la fase de massificació

    Des del passat 1 de juny, qualsevol empresa panamenya pot usar la factura electrònica i comunicar-se així amb la Direcció General d’Ingressos (DGI). La massificació de la e-factura al país arriba després d’anys de treball en la digitalització d’aquest procés.

    La implantació de la factura electrònica a Panamà va començar el 2016 amb la creació del Sistema de Factura Electrònica de Panamà (SFEP). Posteriorment es va dissenyar tot el sistema i es va llançar un Pla Pilot Voluntari a l’octubre del 2018.

    Després de més de 2 anys, el pla pilot ha acollit a 43 empreses que han emès més de 17 milions de factures electròniques. Finalment, el 31 de juliol del 2020 es va publicar el Decret Executiu Nº367 que regula l’ús de la factura electrònica al país.

    Després de l’èxit del projecte pilot, Panamà ha fet un pas més en la implementació de la e-factura i ha iniciat la fase de massificació en el qual totes les empreses del país poden usar la factura electrònica.

    La factura electrònica adaptada a qualsevol empresa

    Per a què totes les empreses puguin adoptar la factura electrònica, la DGI ha posat a la seva disposició dos sistemes:

    • Les empreses que gestionin 200 factures al mes, aproximadament, disposaran d’un facturador gratuït del SFEP.
    • Les empreses que siguin capaces d’integrar-se amb el sistema, podran fer-ho a través d’un Proveïdor d’Autorització Qualificat (PAC per les seves sigles en castellà).

    La factura electrònica en LATAM

    Panamà s’uneix així a la majoria dels països a Llatinoamèrica que ja usen la factura electrònica de manera habitual. Països com Mèxic o el Brasil han estat pioners en la factura electrònica i continuen sent un model a seguir per a la resta del món.

    Altres països com la República Dominicana es troben també en una fase semblan a la de Panamà. De fet, a República Dominicana, com a Panamà, ja es parla d’aprofitar l’oportunitat ja que la fase voluntària és només el pas previ a generalitzar l’obligatorietat.

    Voxel és l’empresa especialitzada en facturació i pagaments B2B líder a la República Dominicana i en el món. Si vols saber com podem ajudar a la teva empresa visita la nostra web o posa’t en contacte amb nosaltres a través d’[email protected].