• Categories
  • Tiempo de lectura: 3 minutos

    La base dels valors corporatius de Voxel és el capitalisme conscient, que es defineix com “una filosofia d’empresa. Una manera de pensar el capitalisme que millor reflecteix on ens trobem en el viatge de l’ésser humà i el potencial innat que tenen les empreses per crear un impacte positiu en la nostra societat “.

    Fruit de viure i aplicar aquesta filosofia des de fa anys dins de l’empresa, la periodista Marta Sardà de L’Econòmic (El Punt Avui) va voler recollir el cas de Voxel dins del seu article dedicat a les noves formes de liderar.

    En un article en el qual es repassen totes les iniciatives que tenen com a objectiu aportar consciència al sistema capitalista, Sardà ha estat capaç d’arribar a l’essència d’aquests corrents i explicar en quin estat estan. Llegeix part de l’article a continuació o fes clic aquí per llegir la peça original.

    La creació de valors entra a les empreses

    “El capitalisme conscient de John Mackey i Raj Sisodia, el certificat B Corporation, el sistema de creació de valor compartit de Michael Porter i Mark Kramer i el concepte de microfinances impulsat per Muhammad Yunus són alguns dels corrents que des de fa anys presenten models de negoci alternatius al capitalisme tal com ha funcionat fins ara. La crisi econòmica i financera del 2008 va evidenciar les fragilitats d’un sistema basat única i exclusivament en l’obtenció de beneficis per a l’empresa i els seus accionistes, obviant els danys mediambientals o les desigualtats socials. La sacsejada ha fet que cada vegada més empresaris i emprenedors, empleats i consumidors es preguntin per la viabilitat d’aquest sistema, fins al punt que alguns experts ja apunten l’agonia del model”

    (…)

    Xavier Ginesta, president i fundador de Voxel Group, una empresa barcelonina que desenvolupa solucions tecnològiques per a la indústria turística i el canal HORECA, és un dels socis i membre de la directiva del capítol de Barcelona del Capitalisme Conscient, una associació present a 15 països de tots els continents. «Encara són moviments molt incipients. No hi ha cap patró a seguir i el que fem és experimentar, provocar que passin coses diferents per canviar la manera de produir», explica.

    Ginesta ha introduït a Voxel Group de ple en el nou capitalisme. El lideratge de l’empresa és transversal i tots els treballadors coparticipen a elaborar l’estratègia de la companyia. «El camí de l’èxit, no el mesurem pels resultats. Generem valor i bé comú per a la societat. Els diners no son el nostre principal objectiu». Crear una cultura conscient en una organització, afirma Ginesta, «implica considerar com i per què vols fer negoci, en lloc de pensar només en el què. Una empresa conscient es funda des del per què».

    Ginesta està plenament convençut que l’èxit de Voxel Group prové de com es fan les coses: «Ens agrada el model d’empresa en el qual la gent és feliç i el que volem és dedicar tots els nostres guanys a fer el teixit humà feliç. Crearem tantes empreses conscients com puguem, simplement perquè això ens fa feliços». L’empresa participa en un estudi que elabora Eada Business School, que vol demostrar amb dades objectives l’impacte del capitalisme conscient en els resultats empresarials. Aviat en sabrem els resultats.

    Voxel Group, fundada el 1998, amb una plantilla de 180 treballadors i una facturació que el 2017 va superar els 10 milions d’euros, aplica a l’organització interna els principis de l’agilisme i la sociocràcia, unes metodologies que li han permès formar nous equips multidisciplinaris més àgils, flexibles i productius, amb una visió completa del projecte empresarial. Els valors corporatius – People Freaks, Change Lovers, Challenge Maniacs i Funtastic Team Players – no només estan visibles en l’espai físic de la companyia, sinó que tots els empleats contribueixen al fet que sempre estiguin presents. La sostenibilitat entesa en el seu sentit més ampli està en el core business de la companyia.