• Categories
  • Tiempo de lectura: 2 minutos

    Associacions, empreses i experts auguren un bon any per als viatges de negoci. Vegem què diuen les xifres sobre aquest tema.

    L’esclat de la pandèmia va forçar una frenada en sec en tot el sector turístic. I des de llavors, s’ha parlat molt de sobre quan es recuperarien els nivells pre-pandèmia en un dels sectors més importants en el món.

    El turisme d’oci va ser el primer a enlairar. Segons dades d’Exceltur, el sector turístic a Espanya va tancar el 2021 amb 88.000 milions d’euros d’activitat, un 7,5% del PIB. I s’espera que en el 2022 s’arribi a 135.000 milions. De fet, algunes empreses turístiques ja estan registrant xifres de negoci pre-pandèmia.

    I què passa amb els viatges de negoci?

    Encara que la tecnologia ens ha permès seguir connectats amb el món, la veritat és que els viatges corporatius continuen sent necessaris. I, enfront d’algunes opinions que predeien la desaparició d’aquest segment, experts vaticinen que 2022 serà un any clau per al segment de business travel.

    Segons l’última enquesta de l’Associació Global de Viatges de Negocis (GBTA, per les seves sigles en anglès), el 75% dels gestors de viatges creu que el volum de viatges de negoci en el 2022 serà igual o una mica superior que l’any passat. Així mateix, les empreses especialitzades també esperen que els ingressos augmentin enguany. La mateixa associació preveu una recuperació completa en el 2024, superant els nivells pre-pandèmia.

    Què volen els viatgers corporatius?

    Els treballadors encara prefereixen les reunions cara a cara. De fet, segons aquest informe d’Amadeus, el 75% dels viatgers pretén fer un viatge en el 2022.

    I si abans de la pandèmia s’havia posat de moda el concepte de “bleisure” (de l’anglès “business” -negoci- i “leisure” -oci-), la tendència ara evoluciona cap a les “workcation” (de l’anglès “work” -treball- i “vacation” -vacances-). Això significa que els viatges de negocis s’allargaran i les reunions de treball es combinaran amb activitats de desconnexió i benestar. De fet, 1 de cada 3 viatgers corporatius vol incorporar una activitat d’oci en els seus viatges de treball, tal com explica la BBC.

    En aquest sentit, dades d’Amadeus ja mostren com la durada dels viatges ha incrementat en comparació amb el 2020.

    Tecnologia per als usuaris, però també per a les empreses

    La tecnologia també ha jugat un paper clau al llarg de la pandèmia. El contactless, la intel·ligència artificial, el check-in en línia, les VCCs i fins i tot la comunicació en línia són ara claus per a empreses turístiques i viatgers.

    En aquest sentit, les empreses turístiques han tingut temps d’analitzar i recompondre els seus processos interns per a ser més eficients una vegada el volum torni a la normalitat. Per això, s’estan adoptant noves solucions tecnològiques, com el Payment Manager, per a digitalitzar i optimitzar processos que abans de la pandèmia eren altament ineficients, com els pagaments B2B. Les companyies han entès que, per a sortir reforçats de la crisi, han d’aplicar tecnologia en tots els seus processos, i no sols en els relacionats amb l’usuari final.

    En definitiva, el sector està preparat. Tot apunta al fet que 2022 serà l’any en què podrem deixar de parlar de xifres en negatiu, per a començar a tenyir de verd les expectatives dels viatges corporatius. El Business Travel tornarà amb força.