• Categories
  • Tiempo de lectura: 2 minutos

    Aquest 2020, alguns països introduiran canvis legislatius significatius en termes de facturació electrònica. Aquests són alguns dels més importants: 

    • França

    La facturació electrònica B2B i B2C no és obligatòria a França. 

    Tot i això, a partir de l’1 de gener de 2020, les empreses molt petites (de menys de 10 treballadors) estaran obligades a enviar factures electròniques al govern (B2G), segons l’Ordenança del 26 de juny de 2014 que defineix el calendari d’obligacions de facturació electrònica dels facturadors a l’Estat, a les col·lectivitats locals i les seves respectives institucions públiques. 

    Aquesta obligatorietat s’ha implementat des de 2017 a les empreses grans, mitjanes i petites. 

    • Grècia

    El gener de 2020, Grècia havia planejat la implementació del sistema myData, un reporting digital de comptabilitat i impostos amb els quals el govern podia rebre electrònicament i en temps real informació sobre les factures de compra i venda i dades de rebuts. Tot i això, el Ministeri de Finances grec va anunciar que aquesta mesura s’endarreriria, sense especificar cap data concreta. 

    Tot i que no han revelat els terminis d’execució ni s’han publicat les especificacions tècniques finals, s’espera que les autoritats gregues es decideixin durant la primera meitat del 2020. 

    No obstant això, el model d’autorització prèvia de les factures electròniques que pretenia seguir el model italià de facturació electrònica, el qual requereix una autorització de l’autoritat tributària abans del procés d’intercanvi de les factures, sembla que de moment s’ha descartat. 

    Pel que fa a l’entorn B2B i B2C, no existeix cap obligatorietat. 

    • Bèlgica

    L’obligatorietat de la factura electrònica a l’àmbit públic belga (B2G) va entrar en vigor escalonadament: a Flandes és obligatori des de 2017, i des del 2018 és obligatori en l’àmbit federal (només en alguns contractes). 

    A partir de 2020, serà obligatori a escala general. Tot i això, a l’entorn B2B o B2C encara no existeix cap obligatorietat. 

    • Alemanya

    Per ara, les agències del govern central alemany s’han vist obligades a rebre factures electròniques de del 18 d’abril d’aquest any. 

    No obstant això, el termini per a l’aplicació de la facturació electrònica B2G a Alemanya s’estén fins al 4 d’abril de 2020, moment en què serà obligatori l’enviament de factures electròniques B2G en l’àmbit regional i comunitari. 

    El 27 de novembre de 2020, aquesta obligatorietat s’estendrà a escala federal. 

    Per a factures d’àmbit B2B o B2C no existeix cap obligatorietat. 

    • Noruega 

    A partir de l’1 de gener de 2020, el govern noruec imposarà a les empreses privades un informe obligatori a l’Agència Tributària mitjançant l’estàndard d’autoria fiscal (SAF-T, Standard Audit File for Tax). 

    Aquest informe només s’exigirà a petició de les autoritats fiscals. 

    A l’entorn B2G, l’enviament de factures electròniques al govern és obligatori des de 2011. Tot i això, no existeix cap obligatorietat per a factures B2B o B2C. 

    • Romania 

    Igual que en el cas noruec, a partir de l’1 de gener de 2020, el govern romanès implementarà un informe obligatori per a les empreses privades a l’Agència Tributària romanesa, mitjançant l’estàndard d’autoria fiscal (SAF-T, Standard Audit File for Tax). 

    La facturació electrònica no és obligatòria per a B2G, B2B ni B2C. 

    Trobareu més informació sobre legislació i especificacions per emetre factures electròniques a Europa al nostre mapa interactiu: