• Categories
  • Tiempo de lectura: 5 minutos

    Sens dubte, 2020 ha estat el pitjor any per la indústria turística. Gairebé ningú, per no dir ningú, estava preparat per un cop tan dur com el que ha representat la pandèmia pel sector. Comença ara un any de transició, de recuperació, de resiliència. I, sens dubte, una època de canvis que marcarà una nova era en el sector turístic. 

    Per aportar una mica de claredat al que ens espera durant el 2021, hem parlat amb 5 experts de la indústria turística sobre les tendències que s’esperen en l’àmbit dels pagaments B2B.

    #1 Recuperar la confiança i minimitzar el risc

    “Probablement el problema més difícil al que s’enfrontarà el sector durant el procés de transició serà la mitigació del risc”, explica Xavier Ginesta, president a Voxel. I és que, el març del 2020 les companyies asseguradores van començar a retirar gran part del crèdit de les operacions al sector. La confiança entre els actors de la indústria va desaparèixer de sobre. I, en conseqüència, el risc d’impagament va augmentar.

    En la mateixa línia parla Chiara Quaia, VP Business Development Travel a Mastercard, “La incertesa en l’evolució de la pandèmia ha impulsat un augment en la demanda de les formes de pagament segures i fiables, tant per part dels clients com per part dels proveïdors”

    Les relacions entre clients i proveïdors que feia anys que treballaven sota la xarxa de seguretat de les asseguradores s’ha trencat. I, durant el 2021, la indústria haurà de trobar nous mecanismes que generin la confiança necessària perquè clients i proveïdors B2B tornin a operar amb normalitat. 

    #2 L’estalvi i l’eficiència seran una prioritat

    Fruit de la caiguda dels ingressos que ha experimentat el sector, l’estalvi serà una prioritat durant el 2021. I els pagaments B2B seran un dels processos que més i millor poden optimitzar-se en els anys vinents. 

    “En l’àmbit dels pagaments B2B, les ineficiències s’han manifestat a través d’elevats costos de processament, breakage, processos de liquidació manuals, costosos i amb errors y, sobretot, riscos d’impagaments a causa de la dependència en les assegurances de crèdit ja inexistents (o molt reduïts)”, explica Xavier Ginesta.

    En la mateixa línia parla en Mike Carlo, fundador de Xanderpay i membre del board de HEDNA. “Preveiem que l’adequació dels pagaments B2B s’accelerarà: l’estalvi de costos serà clau fins ben entrada la dècada del 2020″. 

    Estalvis que no només vindran donats de l’optimització de processos, també de la importància que les empreses li donin al canvi de divises, en un sector que ha estat, és i serà global. “Existeix una clara necessitat d’eines que ajudin al departament financer a evitar les fluctuacions de divises a mesura que el negoci escala internacionalment. El 2021, seguirem veient una tendència ja evident: les divises en el sector turístic són cada vegada més importants”, explica Marc Padrosa, Global Industry Leader (Travel) a Kantox.

    #3 La digitalització i la tecnologia seran un “must”

    Si la prioritat de les empreses implica generar estalvis i eficiències, s’haurà de posar el focus en la digitalització i la innovació. 

    “Aquesta és probablement la tendència que impulsarà una major innovació i aportarà beneficis i canvis a llarg termini a l’ecosistema de pagaments B2B de la indústria turística. (…) La digitalització i l’automatització portarà l’eficiència dels processos de pagament a un nivell superior, especialment en un sector com el turístic, que segueix depenent de processos molt manuals per a les operacions administratives”, explica Quaia de Mastercard.

    I és que, gràcies a aquesta crisi, moltes empreses s’han adonat de la importància que té l’automatització de processos en relació amb l’estalvi de costos. I han aprofitat aquest any de parada per veure com poden digitalitzar i automatitzar processos ineficients.

    De fet, després de dècades en l’oblit, moltes empreses turístiques han apostat per digitalitzar i automatitzar els seus processos de back-office amb un objectiu comú: sortir d’aquesta crisi reforçades i preparades per a una nova era. “Moltes empreses del sector turístic han invertit la major part dels seus recursos restants en construir una infraestructura que digitalitzi i automatitzi tots aquells processos i tasques que abans es feien manualment, des de la comptabilitat, fins als pagaments o la conciliació”, explica Padrosa des de Kantox.

    I les que encara no ho hagin fet hauran de posar-se les piles, ja que, tal com prediu Ginesta, “la digitalització serà la nova normalitat en els processos de back-office”. El futur serà digital o no serà.

    #4 Nous mètodes de pagament

    La irrupció de nous mètodes de pagament serà un dels grans canvis que veurem en la indústria, no només el 2021, sinó durant els pròxims anys.

    Els experts amb els que hem parlat coincideixen a dir que els nous mètodes de pagament coexistiran amb els que ja s’utilitzen actualment, com les VCCs. I és que, la tecnologia ha permès la creació de mètodes de pagament que reuneixen totes les condicions que les empreses turístiques necessiten davant una situació com l’actual: estalvi de costos, automatització, seguretat i confiança.

    Així ens ho ha explicat Jesús Pons, CFO a Logitravel: “el que percebo a curt termini són possibles nous mètodes de pagament que facilitin i abarateixin la freqüència en transaccions. Qui aconsegueixi unir l’increment de la freqüència de pagament i la disminució en els costos, amb la informació sobre l’estat financer o compliment sobre els diferents actors, tindrà un llarg recorregut per canviar el mapa de l’ús dels mètodes de pagament a futur”.

    I en Marc Padrosa des de Kantox afegeix: “Crec que la situació actual ajudarà a accelerar la creació de noves formes de pagament en el sector, que sempre és un bon senyal. El que estem vivint són canvis necessaris, que si no fos per la pandèmia, tardarien anys a produir-se”.

    Per donar cabuda a aquests nous mètodes de pagament i solucionar les ineficiències del procés en les operacions B2B a la indústria han sorgit iniciatives que seran claus en el nou panorama de pagaments. Un exemple és el Payment Manager, nascut en el marc de l’Open Payment Alliance i desenvolupat per Voxel. 

    En aquesta línia, des de Voxel fa mesos que treballem en programes com l‘Early Adopters Program que estan impulsant amb èxit l’adopció del baVel Payment Manager, el nou canal de pagaments a la indústria turística.

    Una solució que ja avalen els experts del sector com Mastercard: “Solucions com el Payment Manager de Voxel, que ofereix la digitalització i l’automatització del procés de pagament, la conciliació i la generació de factures en una solució, constitueixen la millor opció per a les agències de viatges i hotels que busquen modernitzar els seus sistemes”.

    #5 Canvis en la distribució

    Finalment, la distribució i els seus canals tal  com els coneixíem fins ara també canviaran. La distribució evolucionarà cap a un model on predomini la contractació directa. Ens ho ha explicat en Mike Carlo de Xanderpay: “Creiem que s’accelerarà la tendència cap a la centralització dels pagaments, inclòs un gran impuls a les reserves directe per part dels hotelers”. 

    I aquest canvi en la distribució tindrà, inevitablement, un impacte en els pagaments. En paraules de Pons, de Logitravel: “El gran canvi en els canals de distribució que han utilitzat els proveïdors de serveis turístics el 2020 seguirà provocant canvis en la tipologia de tarifes ofertes per ells mateixos el 2021 i, en conseqüència, canvis en les quantitats anticipades i la metodologia de cobrament utilitzades fins ara, generant més transaccions per reserva que en exercissis anteriors”.  

    2021 i, en general, la pròxima dècada, es dibuixa com un gran repte per totes les empreses de la indústria turística. La col·laboració, la tecnologia i la irrupció de nous actors marcarà el nostre sector durant els pròxims anys. I, si bé és cert que la crisi ha estat un gran terratrèmol pel turisme, també has estat i és una oportunitat per començar a construir el futur que volem pel nostre sector. 

    Moltes gràcies a tots els experts consultats per la seva disponibilitat i temps per participar en aquest article:

    Mike Carlo, fundador a Xanderpay i Board member a HEDNA

    Jesús Pons, CFO a Logitravel Group.

    Chiara Quaia, Vice President Market Development Travel Enterprise Partnerships a Mastercard

    Marc Padrosa, Global Industry Leader (Travel) a Kantox.

    Xavier Ginesta, President a Voxel.