• Categories
  • Tiempo de lectura: 2 minutos

    A partir de gener de 2023, la factura electrònica B2G serà obligatòria per a totes les empreses del país.

    Portugal està avançant cap a la facturació electrònica, encara que no tan ràpidament com s’esperava, derivat de la pandèmia. Primer, el 2021, el país va introduir la facturació electrònica en l’entorn B2G, de l’anglès Business to Government, per a grans empreses. Durant el següent any, va aprovar l’entrada en vigor del codi QR en totes les factures electròniques.

    En aquests moments, i després de períodes de marge per a la recuperació de les activitats, tot apunta que 2023 serà un any rellevant. A continuació, veiem els canvis més destacats del panorama de la factura electrònica del país:

    L’obligatorietat de la factura B2G per a totes les empreses

    Portugal, com altres països, ha anat implementant l’obligatorietat de la facturació electrònica B2G de manera gradual. 

    Al gener de 2021 es va aprovar la facturació electrònica en les relacions amb l’administració pública obligatòria per a les grans empreses, és a dir, aquelles amb més de 250 persones o amb una facturació anual de més de 50 milions d’euros.

    L’1 de gener de 2023, la facturació electrònica B2G també serà obligatòria per a mitjanes i petites empreses del país.

    Amb aquest pas, la totalitat d’empreses que treballin a l’entorn de facturació B2G, hauran d’implementar la facturació electrònica.

    Introducció del Codi ATCUD

    El codi ATCUD haurà d’incloure’s en tota mena de factures i documents fiscals. Es tracta d’un número únic d’identificació de document format per 8 dígits. Es compon de dues parts, separades per un guió (-):

    • El codi de validació del servei (assignat per les autoritats fiscals portugueses).
    • El codi de document únic dins dels números de lot emesos (generat pel software dels mateixos contribuents).

    Les empreses hauran de sol·licitar al servei web de les autoritats tributàries (Autoridade Tributária e Aduaneira) l’obtenció d’un lot de números que després s’utilitzarà en les factures.

    La signatura digital qualificada per a e-factures en PDF

    A partir de gener, Portugal també implementarà l’obligatorietat de la signatura digital qualificada (Qualified Electronic Signature) en les factures electròniques en PDF. Aquesta signatura, a la qual se li reconeix el mateix valor legal que una signatura, haurà d’incloure’s en els PDF i en qualsevol factura no EDI.

    El requisit s’aplicarà a qualsevol tipus de transacció dins dels sectors B2G, B2B (Business to Business) i B2C (Business to Client).

    Bavel, la plataforma de facturació electrònica de Voxel, està preparada per a complir amb les obligatorietats B2G a Portugal. Si no vols perdre’t cap novetat sobre la regulació de la factura electrònica, subscriu-te a nostra newsletter.