• Categories
  • Tiempo de lectura: 2 minutos

    A l’abril, el país lusità va endarrerir la posada en marxa de la factura electrònica B2G. Fa unes setmanes posposava l’obligació d’afegir el número d’identificació únic (ATCUD) als documents fiscals. Ara, Portugal ha decidit ajornar també l’obligatorietat d’afegir un codi QR a totes les factures.

    El govern considera que les empreses han d’invertir els seus esforços i recursos a superar l’actual situació. En aquest sentit, la gran inversió econòmica que s’ha de fer per poder adaptar els sistemes informàtics ha estat determinant per prendre la decisió. Sobretot, per l’impacte que pot tenir en petites i mitjanes empreses.

    El parlament ja ha aprovat el canvi de data. Així, aquesta obligatorietat entrarà en vigor l’1 de gener del 2022. 

    Beneficis fiscals per les empreses que sí facin el canvi

    Tot i això, el govern vol incentivar l’ús del codi QR abans del 2022. Per això, les empreses que comencin a utilitzar el codi QR i l’ATCUD abans de la data límit, gaudiarán d’incentius fiscals. Els beneficis seran majors, quan abans s’adoptin les noves especificacions. Els incentius fiscals són:

    • Estalvi fiscal del 140% dels costos totals d’implantació, si afegeixes el codi QR i ATCUD durant el primer trimestre del 2021.
    • En el cas de fer-ho duran el segon trimestre del 2021, l’estalvi fiscal serà del 130% dels costos totals d’implantació.

    Què és el codi QR?

    Els codis QR són un tipus de codis de barra que emmagatzemen dades. En el cas de Portugal, el codi QR ha de complir amb els requisits publicats per l’agència tributària. També haurà de contenir tota la informació de la factura.

    Què és el codi ATCUD?

    L’ATCUD és un codi d’identificació únic que haurà de ser inclòs a totes les factures emeses a Portugal a partir de l’1 de gener del 2022. Per aconseguir aquest codi, les empreses hauran de comunicar a l’agència tributària (AT) portuguesa la forma en què numera les factures. Posteriorment, l’AT repartirà un ATCUD per a cada sèrie de números.

    Factura electrònica a Portugal: dates clau

    Portugal estava donant moltes passes per accelerar l’adopció de la factura electrònica al país. Tot i que la crisi provocada per la Covid-19 ha frenat aquest avenç, el govern segueix apostant per aquesta tecnologia. Després de les últimes modificacions de la llei, les dates clau per l’adopció de la factura electrònica a Portugal són:

    • Gener del 2021: les grans empreses del país hauran de començar a utilitzar la factura electrònica per les seves comunicacions amb l’administració pública (B2G).
    • 1 de juliol del 2021: factura electrònica B2G obligatòria per a pimes.
    • 1 de gener del 2022: Totes les factures hauran d’incloure el codi QR i l’ATCUD. Factura electrònica B2G obligatòria per a microempreses.