• Categories
  • Tiempo de lectura: 2 minutos

    Recentment, el govern egipci va anunciar la introducció de la facturació electrònica B2G al país. Finalment, l’Autoritat Tributària ha posat data d’inici per a l’obligatorietat, el 15 de novembre de 2020, per a un grup de 134 empreses determinat. 

    La decisió, presa pel Ministre de Finances, Dr. Mohamed Moait, té com a objectiu accelerar la transformació digital al país, emmarcada en una estratègia a llarg termini denominada Egypt Vision 2030. A més a més, també pretén millorar els serveis prestats a financers i la comunitat tributària i contribuir a la reducció de l’evasió fiscal del país. 

    A quines empreses afectarà?

    L’obligatorietat en l’ús de la factura electrònica B2G només s’imposa a certes empreses en aquesta primera fase, la majoria grans companyies que operen a Egipte. Entre les 134, es troben empreses de la talla d’Adidas, Huawei, Samsung, Procter and Gamble, Nestle, Philips o LG, entre d’altres. 

    Totes elles hauran d’adaptar els seus sistemes per començar a emetre factures electròniques a l’Autoritat Fiscal a partir del 15 de novembre de 2020. 

    Requisits per a la facturació electrònica 

    La facturació electrònica B2G seguirà el model cleareance, utilitzat per exemple a Itàlia. Aquest model requereix la prèvia autorització de l’Autoritat Fiscal egípcia per emetre factures als clients. D’aquesta manera, les autoritats obtindran informació sobre la facturació dels contribuents en temps real. 

    El format exigit per a les factures és JSON o XML. A més a més, hauran d’incloure una firma digital utilitzant el sistema de seguretat física HSM (Hardware Security Model, per les sigles en anglès). Aquest dispositiu físic garanteix que les dades criptogràfiques més crucials (com les claus) no s’emmagatzemin en línia al núvol, sinó en el mateix HSM per augmentar la seguretat. 

    Estructura de la factura electrònica 

    La factura electrònica inclou la majoria de les dades estàndard, com la informació del venedor i el comprador, les quantitats, etc. Tot i això, també haurà d’especificar la inormació sobre els productes o articles subministrats, que hauran d’estar en línia amb la Classificació Global de Productes (GPC, per les sigles en anglès), definides per l’organització Global Standards 1 (GS1). 

    Els contribuents hauran de mapejar els seus codis interns de productes utilitzats en l’ERP amb el GPC i hauran d’informar a les autoritats fiscals abans de 15 dies per utilitzar el nou codi. 

    Pots consultar tots els requisits necessaris per estructurar el contingut de les factures electròniques aquí

    Pròxims passos 

    El sistema de facturació electrònica B2G és un dels projectes de transformació digital més importants del país. Un cop implementat, Egipte s’equipararà a la majoria de països desenvolupats en termes de gestió d’impostos interns i facturació electrònica. 

    Aquesta primera implementació servirà com a prova pilot per a la futura extensió a la resta de contribuents