• Categories
  • Tiempo de lectura: 3 minutos

    L’activitat econòmica del sector turístic ha estat una de les més impactades per la COVID-19. La rendibilitat de les transaccions turístiques ha baixat, s’han disminuït les garanties de pagament i, conseqüentment, la disponibilitat de crèdit s’ha vist reduïda a nivells pràcticament nuls. 

    En aquest context, vam celebrar el passat 14 d’octubre l’última sessió del baVel Digital Summit, on actors clau del sector van analitzar la situació actual de la indústria turística amb dades dels últims 6 mesos.

    Els participants van coincidir que la indústria haurà de redefinir les polítiques de contractació i analitzar l’estructura de costos dels seus negocis, on el departament financer jugarà un paper clau. De la mateixa manera, la digitalització i optimització de processos seran imprescindibles per ajudar a mitigar les pèrdues. 

    Nous escenaris del sector turístic 

    La recuperació pot-covid variarà segons sub-verticals, mercats i sectors”, afirmava Ana Arjones, Manager Enterprise Partnerships a Mastercard. Segons Mastercard, i a partir de dades de recuperació de la despesa en petits hotels independents el 2020, tot i que el volum de reserves de les agències de viatges ha disminuït un 75% respecte a l’any passat, el turisme domèstic està recuperant la seva activitat, especialment a Amèrica del Nord, Xina i Europa. Els viatgers prefereixen els hotels independents, on les mesures de seguretat i la distància social són més fàcils de mantenir.

    Font: Mastercard. Volums agregats: inclou dèbit, crèdit, nacionals t transfronterers.

    D’altra banda, el turisme internacional mostra signes de recuperació més lents i s’espera que en 6 mesos la recuperació segueixi per sota del 50%. Segons dades de  la distribuïdora hotelera FastPayHotels,  les reserves last-minute, els millennials i els viatges domèstics s’han imposat enfront de les estades llargues i els viatges de llarga distància. 

    Font: World Bank, UN World Tourism Organization (UNWTO), Skift Research estimates. Agost 2020.

    En aquesta mateixa línia, Pancho Pérez Salazar, Business Development Manager a Comercia Global Payments, destacava la reducció dramàtica de la despesa dels turistes estrangers, on a Espanya les pèrdues podrien arribar als 70.000 milions d’euros. 

    Font: Caixabank, a partir de dades de l’INE.

    D’acord amb FastPayHotels, un dels principals reptes al que s’haurà d’enfrontar la indústria és la falta de crèdit: “Hi ha menys crèdit al mercat. Si les companyies asseguradores no proporcionen crèdit, s’hauran de repensar els sistemes de pagament del sector turístic”, afirmava Àlex Gisbert, CEO a FastPayHotels. 

    Digitalització de processos del departament financer

    Durant la xerrada, els participants van coincidir en la necessitat d’optimitzar el departament financer com a element clau de la recuperació. D’acord amb la Fintech Kantox, el 56% dels departaments financers que utilitzen processos manuals esperen un increment del treball en els pròxims 6 mesos. A més a més, el 81% espera realitzar aquest increment de treball amb els mateixos recursos. 

    Font:: Kantox, octubre 2020.

    Segons Antonio Rami, Cofounder and Chief Growth Officer a Kantox, i a partir de les dades extretes els últims 6 mesos, els actors del sector hauran d’aprofitar el temps de paràlisi per optimitzar les seves operacions i processos interns i ser més eficients: “irònicament, ara és el moment per invertir i apostar per la tecnologia i l’empoderament dels treballadors”, apuntava Rami. 

     

    L’esdeveniment va comptar amb més de 100 espectadors en directe. Pots tornar a veure’l aquí: 

    I recorda, que demà, 21 d’octubre a les 4.30 pm, hi ha una nova sessió del baVel Digital Summit: “Exploring payment risk mitigating strategies in the hospitality space”. Pots registrar-te aquí: