• Categories
  • Tiempo de lectura: 3 minutos

    L’actual situació d’excepcionalitat ha deixat entreveure la importància de la transformació digital de les empreses del sector retail i de la gran distribució a República Dominicana. 

    Aquelles empreses que havien apostat anteriorment per l’automatització, l’aplicació de tecnologia als processos de back-office i la digitalització de la cadena de valor tenen més capacitat de resposta i adaptació. Al contrari, les empreses menys avançades, han hagut de buscar i aplicar noves tecnologies en un temps rècord. 

    Li hem donat la volta a molts processos que havíem fet fins ara a través de la col·laboració i la tecnologia”, afirmava Iván Mejía, Vicepresident de Logística a Grupo Ramos durant el baVel Digital Summit. I afegia que la flexibilitat, l’agilitat i la rapidesa són imprescindibles per adoptar noves solucions. Així, iniciatives ja existents han passat a tenir un paper fonamental, com el teletreball, l’e-commerce o la facturació electrònica. 

    Confiança, processos i tecnologia 

    En aquest sentit, els experts coincidien en la importància de crear un sistema tecnològic de confiança. A República Dominicana, molts dels processos de back-office es realitzen presencialment, com l’enviament i recepció de factures físiques o el pagament mitjançant el xec bancari. 

    Tot i això, serà necessari traslladar aquestes pràctiques al món digital per donar cabuda a la nova realitat i suportar el creixement d’una manera més sostenible. A més a més, serà essencial que comptin amb el suport i la confiança de la població. “Hem d’alinear confiança, persones i tecnologia per sortir d’aquesta crisi”, assenyalava Jacqueline Reynoso, Directora IT a Distribuidora Corripio, un dels grups empresarials més importants del país. 

    D’aquesta manera, s’ha vist com han augmentat el nombre de processos i serveis en línia, els pagaments electrònics i les compres per Internet, el que ha proporcionat no només un augment de la tranquil·litat i confiança del client, sinó també un avantatge competitiu per les empreses. 

    Projecte de facturació electrònica de la DGII 

    Un exemple d’això, el trobem amb el programa de facturació electrònica de la DGII. I és que des de principis d’any, les empreses o persones individuals poden adherir-se voluntàriament al sistema de facturació electrònica i comunicar-se amb l’administració pública de manera online. 

    Aquest sistema contribueix a una reducció dels costos administratius i logístics de les empreses; una reducció del paper que a la vegada impacta positivament en el medi ambient; i l’eliminació de la verificació física gràcies a la firma electrònica. A més a més, contribueix a una disminució de l’evasió fiscal d’àmbit nacional. “Representa un salt important pel país”, afirmaven representants de Distribuidora Corripio i Nestlé, dues de les empreses que van participar en el projecte pilot utilitzant la plataforma baVel com a partner tecnològic. 

    En aquest sentit, baVel, la plataforma d’intercanvi d’informació transaccional entre clients i proveïdors de Voxel Group, compta amb la integració amb la DGII desenvolupada i va participar en el projecte de facturació electrònica al costat de Centro Cuesta Nacional (CCN), Distribuidora Corripio, Cervecería Nacional Dominicana i Nestlé.

    La transformació digital, clau per al sector retail

    El sector retail està sent un dels més afectats per la crisi del coronavirus. Tot i això, aquesta situació està portant a les empreses a explorar noves tecnologies, moltes de les quals passaran a formar part de l’estratègia futura del sector. 

    Si bé moles empreses encara no havien apostat per la digitalització, aquesta crisi està impulsant la transformació digital a escala nacional per fer front a la situació actual. Una situació de la qual moltes empreses estan disposades a sortir més reforçades.

     

    En aquest sentit, el passat dimarts, 12 de maig, Voxel Caribe va presentar un workshop per analitzar els processos de back office clau que generen alts costos ocults, transaccionals i de gestió, i va proposar solucions per a la transformació digital a àrees com l’Administració, Finances i Supply Chain. Pots tornar a veure’l aquí.