• Categories
  • Tiempo de lectura: 2 minutos

    L’actual situació de crisi global està contribuint a una redefinició de les estratègies de les empreses i el seu objectiu envers la societat. En un moment que la col·laboració s’ha tornat un element imprescindible, les empreses estan apostant per estratègies de valor compartit i redefinint els objectius per portar-los al centre de la societat. 

    El valor compartit és una estratègia de gestió d’empresa que situa a la societat com un element més del negoci i posa en valor l’impacte social que genera la seva activitat. El valor compartit s’entén com “tot aquell projecte que permet tenir un impacte econòmic i alhora un impacte social”, afirmava Joan Martí, Director de la unitat de Clústers d’Acció, durant el seminari “Estratègies de valor compartit en TIC Turisme” celebrat el passat 15 de maig. Així, les empreses deixarien de competir econòmicament, per passar a competir socioeconòmicament. 

    D’aquesta manera, el valor compartit afegeix una dimensió social a l’estratègia de les empreses i converteix l’objectiu final en un propòsit superior amb vessant social. “Igual que les persones, les empreses també tenen un propòsit i una raó de ser. I aquest no pot ser l’afany de lucre”, explicava Xavier Ginesta, President de Voxel Group i Managing Director de Capitalisme Conscient a Barcelona durant la xerrada, on es va posar de manifest la importància d’aquest concepte al sector.

    Voxel Group i el valor compartit

    Com més augmenta aquesta consciència de valor compartit, més perdura en el temps una empresa”, afirmava Ginesta. En aquesta línia, Voxel Group va realitzar un procés de transformació que situava a les persones al centre de la seva activitat, i d’on va néixer el propòsit final com a empresa: crear teixit empresarial feliç. Així, més enllà de la mateixa activitat, Voxel busca crear un impacte social positiu en el seu entorn empresarial, no només amb els seus treballadors, sinó també amb clients, partners, proveïdors i el medi ambient. 

    Lligat a aquest propòsit superior, l’empresa també ha definit una cultura corporativa, un estil de lideratge i uns valors socials, compartits per tots els treballadors: “Si tens una cultura empresarial forta, el nivell de compromís és molt alt”, afegia Ginesta. 

    En el context actual, aquesta cultura ha ajudat a mantenir la confiança i la seguretat als treballadors. Ara, l’empresa està apostant per la innovació i la diversificació per seguir endavant. En paraules de Ginesta: “Veure com estem innovant per sortir reforçats és emocionant. Serem més forts que fa un any”.

    Capitalisme Conscient, capítol de Barcelona

    D’altra banda, Xavier Ginesta també forma part de la Fundació Capitalisme Conscient. Aquest capítol de Barcelona, forma part d’un moviment provinent dels Estats Units que busca promoure una nova manera d’entendre els negocis, basada en una cultura i un lideratge conscient. “Entenem que totes les empreses comparteixen un propòsit del bé comú cap a la societat”. 

    Actualment, empreses com HolaLuz, InboundCycle o Voxel Group formen part de l’associació de Capitalisme Conscient a Barcelona. També, compten amb la col·laboració de diverses empreses com Aigües Danone, Grupo Tragaluz, Sandwichez o HappyForce, entre d’altres.

    Empresa i societat

    En un context com l’actual, la societat és una variable que està afectant els negocis i a les seves estratègies. Així, serà imprescindible que les empreses es reorientin per ajustar-se a les necessitats del seu entorn empresarial. 

    Segons el Director de Clúster d’Acció, la consciència col·lectiva i el valor compartit hauran de ser el camí a seguir i formar part de l’estratègia de futur del sector de TIC Turisme.