• Categories
  • Tiempo de lectura: 2 minutos

    Novetats de la factura electrònica a Bulgària, Eslovàquia i Hongria.

    Ja ho hem dit moltes vegades: la factura electrònica és una tendència mundial. Països de tot el món avancen ràpidament per a no quedar-se enrere. Un bon exemple d’això és els Estats Units, com ja vam explicar fa unes setmanes. Tanmateix, avui en el blog, ens centrarem en les novetats que han publicat tres països europeus: Bulgària, Eslovàquia i Hongria.

    La factura electrònica a Bulgària

    L’Agència Tributària de Bulgària ha obert una consulta pública sobre la implementació de la factura electrònica al país. Els resultats d’aquesta consulta es publicaran, previsiblement abans que acabi l’any. Aquest és un primer pas, lluny d’una implementació real, que podria arribar a partir del 2023.

    Seguint altres models d’Europa, com Itàlia o França, Bulgària vol adoptar un model clearance de factura electrònica. En aquest model, les empreses han d’esperar a la validació de l’autoritat fiscal, perquè una factura sigui vàlida.

    Actualment, a Bulgària es permet l’ús de la factura electrònica, sempre que existeixi un acord entre client i proveïdor.

    La factura electrònica a Eslovàquia

    Eslovàquia porta una temps treballant en un model de factura electrònica per al país.

    S’espera que es publiqui la proposta de llei durant els primers mesos del 2022.

    El Ministeri d’Hisenda ha creat una web sobre la iniciativa de facturació electrònica al país. A través d’ella, sabem que hi haurà un procés unificat de circulació electrònica de les factures i d’enviament de les dades estructurades de les mateixes a l’administració financera. Això es durà a terme a través d’una solució d’informació i comunicació denominat “informačný systém elektronickej fakturácie”.

    El sistema suportarà tant l’emissió com la recepció de factures electròniques. I facilitarà la creació de factures estructurades per part de proveïdors estrangers.

    Tècnicament, s’espera que el sistema de factura electrònica sigui UBL 2.1 i CII D16B.

    També s’han publicat detalls sobre les dates d’implementació:

    • Gener del 2022 per a l’àmbit públic (B2G).
    • Gener del 2023 per al B2B i B2C.

    La situació d’Hongria

    A Hongria no existeix una regulació específica per a l’ús de la factura electrònica obligatòria. Però sí que està establert un sistema d’informació immediat (RTIR per les seves sigles en anglès).

    A través d’aquest sistema, tots els contribuents del país han d’emplenar l’informe periòdicament.

    Des de novembre del 2021, la informació recollida pel RTIR s’usa per a preparar els esborranys de devolució de l’IVA a Hongria.

    Segueix el nostre blog per a estar al dia de totes les novetats legislativa sobre la facturació electrònica en el món. Subscriu-te a nostra newsletter i rebràs les novetats directament a la teva safata d’entrada.