• Categories
  • Tiempo de lectura: 2 minutos

    Eslovàquia podria tenir llest el nou marc legal de la factura electrònica aquest any

    El govern eslovac està treballant en un nou model de facturació electrònica. Malgrat que encara no s’han publicat els detalls, ni s’han establert dates clau ni terminis, sembla que Eslovàquia vol implantar un model clearance. Aquests models es caracteritzen per requerir l’autorització de l’autoritat fiscal pertinent en temps real perquè les factures siguin vàlides. El govern de la República Eslovaca està treballant ja amb un document preliminar que pots veure aquí.

    La factura electrònica a Eslovàquia

    Igual que a molts altres països europeus, la factura electrònica va arribar a Eslovàquia amb la Directiva europea 2014/55/UE. Aquesta directiva estableix que totes les administracions públiques dels estats membres han de ser capaços de rebre i processar factures electròniques des d’abril del 2019. A Eslovàquia, la llei que transposa aquesta directiva és la 215/2019.

    Actualment, només les administracions públiques i els seus proveïdors estan obligats a usar la factura electrònica al país. Si l’import d’un servei d’un proveïdor públic és inferior a 5000€, aquesta obligació no aplica.

    Igualment, l’ús de la factura electrònica a Eslovàquia està permès de manera voluntària. Qualsevol empresa privada que vulgui usar aquest sistema per a optimitzar els seus processos administratius, té un marc legal per a fer-lo.

    Així, 2021 és l’any triat per Eslovàquia per a estendre la factura electrònica en el sector privat.

    El model clearance, un model en auge

    El model clearance és el model de factura electrònica més implementat als països llatinoamericans. En canvi, els països europeus solen aplicar un model post-audit. Itàlia és l’excepció ja que és el primer país europeu que va implantar un model clearance de facturació electrònica. Després de més de dos anys en funcionament, Itàlia és ara un referent a Europa i el seu model inspira a altres països, com Eslovàquia, Polònia o França, a avançar en la implementació d’un sistema de facturació electrònica en temps real.