• Categories
  • Tiempo de lectura: 4 minutos

    Les novetats legislatives en relació a la factura electrònica no han cessat durant el 2021. Cada vegada més països veuen la necessitat de legislar l’e-factura i imposar obligatorietats.

    2021 prometia ser un any ple de canvis a nivell mundial quant a la regulació de la factura electrònica. I, encara que així ha estat, també hem observat demores derivades de la crisi provocada per la Covid-19.

    L’adopció generalitzada de la factura electrònica seguirà durant el 2022 impulsada per governs de tot el món. Segueix llegint per a conèixer les novetats més rellevants per a l’any vinent.

    La informació d’aquest article està actualitzada a desembre del 2021. Les regulacions poden sofrir modificacions posteriorment.

    Portugal: arriben els codis QR i ATCUD

    Portugal porta anys treballant en la implantació de la factura electrònica. Després de diversos canvis, per fi el 2022 entraran en vigor els codis QR i ATCUD. A partir de l’1 de gener del 2022 totes les factures hauran d’incloure un número d’identificació únic (ATCUD) i un codi QR que inclogui tota la informació de la factura.

    Malgrat que aquesta obligatorietat hauria d’haver-se posat en marxa el 2021, el govern lusità va considerar que les empreses havien d’invertir els seus esforços a superar la crisi. No obstant això, es va establir un període de voluntarietat per a aquelles empreses que ja estiguessin preparades.

    L’1 de gener del 2022 també és la data límit perquè les petites empreses adoptin l’e-factura obligatòria en l’entorn B2G. Les grans i mitjanes empreses ho han fet durant el 2021.

    Xipre: factura electrònica B2G obligatòria

    Des d’abril del 2020 totes les administracions públiques xipriotes són capaces de rebre i processar factures electròniques, d’acord amb la directiva europea 2014/55/UE. No obstant això, no serà fins a l’1 de gener del 2022 quan la factura electrònica B2G sigui obligatòria. Això significa que tots els proveïdors de l’administració pública hauran d’usar la factura electrònica per a les seves transaccions amb el govern.

    Com en molts altres països del món, aquest pas sol precedir a la implementació de la e-factura obligatòria B2B.

    Noruega: es reforça el sistema de reporting SAF-T

    Les empreses noruegues han d’elaborar un informe obligatori a l’Agència Tributària mitjançant l’estàndard SAF-T (Standard Audit File for Tax) des de 2020. El govern del país fa ara un pas més i obligarà les companyies a fer la declaració de l’IVA digitalment amb el mateix sistema.

    Altres països europeus

    2022 també serà clau per a altres països europeus.

    És el cas d’Espanya, per exemple, que preveu aprovar la Llei “Crea y Crece” l’any que ve. L’avantprojecte de llei introdueix l’obligatorietat d’usar l’e-factura B2B. No obstant això, no s’espera que el seu ús sigui obligatori fins a, com a mínim, 2023.

    Pel seu costat, Bèlgica ha confirmat la seva intenció d’introduir la factura electrònica B2B obligatòria al país. El Ministeri de Finances planeja publicar un projecte de llei amb els detalls sobre la regulació, el calendari i l’aplicació pràctica el 2022. Actualment, l’e-factura B2B està permesa a Bèlgica, sempre que tant emissor com receptor hi estiguin d’acord.

    Al gener del 2022 el govern de Polònia publicarà la Llei que regula les normes de funcionament del Sistema Nacional de Factures Electròniques. Encara que a la fi del 2021 va començar un període de voluntarietat, no serà fins a 2023 quan l’e-factura B2B serà obligatòria al país.

    Finalment, les empreses de Romania hauran de començar a usar l’estàndard SAF-T (Standard Audit File for Tax) per al seus informes des del primer mes del 2022.

    El Japó entra a la xarxa PEPPOL

    Peppol, que es va crear inicialment com un sistema per a facilitar el comerç electrònic a Europa, segueix traspassat fronteres. L’Agència Digital del Japó s’ha convertit en l’autoritat Peppol més recent. D’aquesta manera, el Japó s’uneix a aquesta xarxa per a facilitar l’intercanvi de transaccions electròniques entre les companyies del seu país i les de la resta de la xarxa Peppol (31 països europeus, Austràlia, el Canadà, Mèxic, Nova Zelanda, Singapur i els EUA).

    Arrenca un pla pilot per a la e-factura B2G a Filipines

    Com ja han fet altres països, Filipines farà el primer pas cap a la implementació de la factura electrònica al país amb un pla pilot. A l’abril, 6 empreses participaran en les primeres proves. L’1 de juliol de 2022, els principals contribuents del país començaran a transmetre les seves factures al govern. Aquest pla pilot servirà per a establir les bases del sistema de facturació electrònica del país.

    Filipines vol generalitzar l’ús de la factura electrònica el 2023.

    Arriba la factura electrònica B2B obligatòria a Vietnam

    El 2021, Vietnam va començar el desplegament de la factura B2B al país. Les empreses de 6 províncies (Hanoi, Ho Chi Minh City, Hai Phong, Quang Ninh, Phu Tho i Binh Dinh) van iniciar la implementació de la e-factura en les seves transaccions B2B. Aquesta primera fase conclou al març del 2022.

    Les empreses de les 57 províncies restants hauran de fer el mateix a partir d’abril i fins a juliol del 2022, en la fase 2 del projecte.

    Les companyies vietnamites hauran de transmetre totes les factures a l’autoritat fiscal del país i, posteriorment, a l’emissor fiscal. És a dir, han adoptat un model clearance de factura electrònica.

    Panamà culmina el seu procés

    Després de l’èxit del seu pla pilot i la fase de massificació, durant el 2022 la factura electrònica serà obligatòria a Panamà. A partir de l’1 de gener del 2022 ho serà per a aquells contribuents registrats amb RUC. I a partir de juliol de 2022 ho serà per a la resta de companyies.

    Els Estats Units avança cap a la e-factura

    Després d’estar treballant en el projecte de factura electrònica, s’espera que el programa pilot d’intercanvi de factures electròniques als Estat Units estigui operatius durant l’any que ve.

    Si no vols perdre’t cap novetat sobre la regulació de la factura electrònica en el món, subscriu-te a nostra newsletter mensual.